Opmerkelijk

Hangjongeren treiteren transgenderstel 'succesvol' weg

Treiterende jongeren die het gemunt hadden op transgenderstel Kristiana Moretti en Arianne Brink, hebben hun zin gekregen. De twee verlaten hun appartement in de Auroraflat te Heerlen omdat hen uiteindelijk maar een nieuwe flat is aangeboden. “Een nieuw hoofdstuk”, hoopt Kristiana.

De twee worden al lange tijd stelselmatig uitgescholden en bedreigd door de groep jongeren en toen ze daar iets van zeiden kreeg Kristiana een pak slaag. Ondanks bemiddeling van de politie en burgemeester Emile Roemer, zat er nul verbetering in de zaak. “De laatste maanden was het nog steeds om de haverklap raak met scheldpartijen, beledigingen en bedreiging”, vertelt Kristiana. “De druppel was dat er uiteindelijk een bedreiging heeft plaatsgevonden met een mes. Je bent dan aan het overleven. Je hebt dan toch een houding tegen die jongere van, ik ben toch binnen een bepaalde tijd weg, dus zoek het maar uit.”

Gebiedsverbod

De tiener die Kristina heeft geslagen, werd veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie waarvan 150 dagen voorwaardelijk, plus een taakstraf van 100 uur.

Hij hoefde niet daadwerkelijk te zitten wegens uitgezeten voorarrest, maar die voorwaardelijke straf werd opgelegd met een proeftijd van twee jaar, en in die twee jaar moest hij uit de buurt blijven van Kristiana en Arianne.

Burgemeester Roemer legde hem een gebiedsverbod op, maar daar maakte de rechter een einde aan omdat het om zo’n groot gebied ging dat hij niet naar school kon of de trein kon pakken. Hij kreeg een beperkter gebiedsverbod opgelegd, dat hij vervolgens overtrad.