Politiek

VVD trekt keutel in: mogelijk tóch geen strenger vuurwerkverbod voor vuurpijlen

Er is mogelijk toch geen Kamermeerderheid voor een uitgebreider vuurwerkverbod. VVD en CDA lieten dinsdag eerder weten niet meer tegen, maar voor het verbod te zijn. De grootste regeringspartij trekt zich nu alsnog terug.

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz meldt op Twitter dat ze een fout heeft gemaakt. “Eerder vandaag heb ik gezegd dat de VVD alle zogenaamde single shots en zware vuurpijlen zou willen verbieden. Dat was onterecht, want dat standpunt wordt niet door een meerderheid van de fractie gedeeld.”

Lees ook: Politiek gaat zware vuurpijlen en gevaarlijk knalvuurwerk verbieden

Ratelbanden en Chinese rollen wel verboden

De twee partijen wilden zogenaamde ‘single shots’ en zware vuurpijlen uit de schappen halen. Dat is vuurwerk in de categorie F2, waarin het meeste consumentenvuurwerk valt. Nu de steun van de VVD wegvalt, is het de vraag of het plan het haalt. Door steun van de PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SP is er mogelijk alsnog een meerderheid.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde voor de zomer al aan dat een deel van de single shots verboden moet worden als consumentenvuurwerk. Het gaat dan om de zwaarste, nog legale categorie F3. Daaronder vallen onder meer zware, lange ratelbanden en Chinese rollen.

Door steun van de SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA is er een meerderheid voor het CDA-voorstel dat volgend jaar moet gaan gelden.

VVD wel voor ander vuurwerkverbod

Achter die beslissing van de minister staat de VVD wel nog steeds. “Single shots in de zwaarste categorie worden verboden, maar single shots in de lichtere categorie F2 en vuurpijlen blijven wat de VVD betreft toegestaan”, aldus Yeşilgöz.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over vuurwerk tijdens de jaarwisseling.