Gezondheid

Tintelingen en verlamd gevoel: steeds meer klachten door lachgas

Het gebruik van lachgas lijkt steeds normaler te worden. Sinds 2016 valt het middel niet langer onder de geneesmiddelen en mag het gewoon verkocht worden. Hierdoor is het gebruik, maar ook het aantal meldingen van gezondheidsklachten flink toegenomen, schrijft de Telegraaf.

Waren het er in 2015 nog slechts 13, vorig jaar waren het er al 54 en in de eerste helft van 2019 al 67. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). De meldingen komen van artsen. Die zijn niet verplicht de veelvoorkomende gezondheidsklachten te melden, dus liggen de werkelijke cijfers waarschijnlijk veel hoger.

Lachgas wordt op festivals gebruikt door het in ballonnen te spuiten en vervolgens in te ademen. Het gas zorgt voor een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen, waardoor de gebruiker een korte roes van een paar minuten ervaart. Veelvoorkomende klachten na het gebruik zijn misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, maar daarnaast ook pijn op de borst, een verminderd zicht, verwardheid en angst.

Verlamde ledematen

“Er is steeds vaker sprake van langdurig gebruik en extreme hoeveelheden tot wel meer dan 50 ballonnen of patronen door één persoon gedurende bijvoorbeeld twee tot drie dagen”, licht NVIC-woordvoerder Eric Trinthamer de cijfers toe. Dat kan nog heftigere gevolgen hebben zoals tintelingen of een verlamd gevoel in de armen en benen. Ook wordt het gas vaak genomen in combinatie met alcohol of drugs, waardoor je te weinig zuurstof binnen kan krijgen met een hartaanval tot gevolg.

Maatregelen

Het ministerie van VWS heeft door de alarmerende cijfers het ’Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs’ gevraagd om een risicobeoordeling naar lachgas uit te voeren om mogelijk maatregelen te nemen.

Oproep

Heeft u slechte ervaringen met het gebruik van lachgas? Dan komen wij graag met u in contact. Mail naar hart@sbs.nl en vermeld daarbij kort uw verhaal en telefoonnummer. Anoniem uw verhaal doen kan uiteraard ook.