Politiek

Studenten sturen Mark Rutte Tikkie met studieschuld

Studenten kondigen een actie aan om massaal een Tikkie naar Mark Rutte te sturen met de hoogte van hun studieschuld. Het gaat om jongeren die in het collegejaar 2015-2016 of daarna aan hun opleiding zijn begonnen.

Tikkies versturen

De ludieke actie is in het leven geroepen via een evenement op Facebook. Duizenden studenten en oud-studenten hebben aangegeven aan de actie mee te willen werken en tienduizenden mensen zeggen geïnteresseerd te zijn. De studenten willen tijdens de actie zogenoemde Tikkies, betalingsverzoeken via Whatsapp, versturen naar het algemene 06-nummer van de VVD.

De VVD laat weten al tientallen Tikkies te hebben ontvangen, veelal voor 750 euro, het maximale bedrag dat in de app kan worden gevraagd. Een woordvoerder van de VVD zegt het “prima te vinden dat studenten zo betrokken zijn bij hun toekomst en op deze originele manier hun stem laten horen”. Het is nog niet duidelijk of de VVD zelf nog gaat reageren op de studentenactie.

‘Mislukt leenstelsel’

“Wij willen ons geld terug omdat wij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen”, schrijven de studenten op social media. “Daarom gaan wij 24 november massaal Tikkies sturen naar Mark Rutte met onze studieschuld.” De initiatiefnemers vinden dat studenten die na het studiejaar 2015/2016 zijn begonnen aan een opleiding, de dupe zijn van het “mislukte leenstelsel experiment” van de overheid.

Onder de oproep op Facebook staat een mobiel telefoonnummer van de VVD-fractie. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het huidige systeem, maar in het regeerakkoord is afgesproken er niet aan te tornen.

Initiatiefnemer Youri Hoogewoning wil met de actie de studieschulden onder de aandacht brengen van het kabinet. “Tot nu toe is er vanuit de politiek nog niet gereageerd”, laat de student weten. “Maar ik hoop dat Mark Rutte hier zelf op gaat reageren en dat er een oplossing voor komt.”

Lees ook: Steeds meer verzet tegen leenstelsel studenten

19,3 miljard euro studieschuld

Maandag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de totale studieschuld van (oud)studenten dit jaar 19,3 miljard euro is. Dit is 1,9 miljard euro meer dan in 2018.

Voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemde het in een reactie “onverantwoord dat we jonge mensen met zo’n schuld opzadelen”. Zij liet maandag weten dat het tijd wordt dat de regering het leenstelsel afschaft en deze ‘pechgeneratie’ wordt gecompenseerd.

Het nieuwe leenstelsel werd in het studiejaar 2015-2016 ingevoerd als vervanging van de basisbeurs. De gemiddelde studieschuld liep daarna op van 12.400 euro (in 2015) naar dit jaar 13.700 euro.

Beeld: ANP | Tekst: Redactie/ANP