Gezondheid

Tientallen tips over bloedprikoplichters, nog niemand aangehouden voor laffe babbeltruc

De politie heeft tientallen tips gekregen over zogenoemde bloedprikoplichters. Die proberen met een smoes over bijvoorbeeld een heersende griepepidemie bij mensen binnen te komen om ze hun pinpasgegevens afhandig te maken en daarmee geld van hun rekening te halen.

De politie heeft aangiften binnen over dit soort praktijken uit Eindhoven, Utrecht, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle. Er zit mogelijk een groep achter, waarvan de leden in verschillende samenstellingen werken. Er is nog niemand opgepakt, meldde de politie dinsdagavond.

Beelden vrijgegeven

De politie gaf onlangs beelden vrij van twee oplichters. Zij hadden zich met de smoes binnen gepraat bij een 90-jarige man in Eindhoven. Met een vingerprik werd bij hem bloed afgenomen waarop hij te horen kreeg dat zijn bloedwaarde niet goed was.

Lees ook: Dit zijn de slinkse bloedprikkers die geld van bejaarden aftroggelen

De pil die hij daarvoor moest slikken moest hij met zijn pinpas kopen voor 1 euro. Met een nep-pinapparaat werden zijn pasgegevens gekopieerd. Het duo haalde 4000 euro van zijn rekening.

‘Niet zo maar een babbeltruc’

Deze babbeltruc verder dan andere methoden, omdat “de lichamelijke integriteit wordt aangetast”, aldus de politie. Ze benadrukte in het tv-programma dat instanties die echt bloed komen prikken altijd van tevoren een afspraak maken. “Deze verpleegkundigen staan nooit plotseling voor uw deur.”

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.