Gezondheid

'Tientallen mensen gevlucht vanwege vervuilde lucht'

Minstens tientallen Nederlanders zijn ‘gevlucht’ voor vervuilde lucht, dat blijkt uit een peiling van het Longfonds onder duizend mensen met een longziekte. “Waarschijnlijk is dit pas het topje van de ijsberg.”

Nog eens meer dan 100 mensen zouden liever vandaag dan morgen verhuizen, maar hebben daar de (financiële) mogelijkheden niet voor. “We zijn hier echt van geschrokken”, zegt directeur Michael Rutgers.

Luchtvluchtelingen

“We hadden nooit verwacht dat er zoveel luchtvluchtelingen zouden zijn in onze achterban”, zegt Rutgers. De term ‘luchtvluchteling’ is relatief nieuw. Maar schone lucht is volgens het Longfonds voor steeds meer Nederlanders van levensbelang.

“We horen verhalen van mensen die zo ziek worden van de lucht in hun woonomgeving dat hun kwaliteit van leven er ernstig onder lijdt. Zij zien verhuizen als laatste redmiddel.”

Vervuilde lucht in jouw omgeving

Als er veel fijnstof in de lucht zit, merken mensen met een longziekte dat als eerste, valt te lezen op de website van het Longfonds. Ongezonde lucht is volgens de organisatie gevaarlijk en verhoogt het risico op astma, COPD en longkanker.

Op de website van het Longfonds kun je bekijken hoe gezond de lucht is in jouw omgeving.