Sport

Tien dingen die je moet weten over de Hockenheimring

Dit weekend probeert Max Verstappen voor het eerst in zijn loopbaan de Grote Prijs van Duitsland op zijn naam te schrijven. De Nederlander zal ongetwijfeld kunnen rekenen op de steun van vele duizenden landgenoten. Maar wat maakt de Hockenheimring nu zo speciaal?

Wij zetten tien weetjes op een rij.

1. Lengte

Het circuit is in totaal 4,574 km lang. Normaal zullen de coureurs 67 ronden afleggen. Goed voor een totaal van  306,5 kilometer.

2. Max

Max Verstappen presteert altijd goed op de Hockenheimring. In 2016 stond hij op het podium, vorig jaar werd hij vierde. In 2017 werd de GP van Duitsland niet verreden.

3. Vader Jos

Vader Jos bewaart minder goede herinneringen aan het circuit. In 1994 stond zijn auto even in lichterlaaie nadat er tijdens het bijtanken van benzine op de hete auto gemorst werd. Het leverde hem een verbrande neus op. Verstappen senior reed in totaal zeven Grands Prix op de Hockenheimring. Vijf keer haalde hij de finish niet. Zijn beste resultaat boekte hij in 2001, toen hij negende werd.

Tekst gaat verder onder de video

4. Dodelijk

Het Duitse circuit was twee keer het decor van een dodelijk ongeluk. Op 7 april 1968 overleed tweevoudig wereldkampioen Jim Clark nadat hij tegen een boom crashte. Op 1 augustus 1980 liet de Fransman Patrick Depailler het leven.

5. Nederland

Nog nooit wist een Nederlander op het circuit te winnen in de Formule 1.

6. Record

Lewis Hamilton kan zondag zijn vijfde overwinning pakken op de Hockenheimring en daarmee alleen recordhouder worden. Hij deelt het record van vier overwinningen voorlopig nog met Michael Schumacher.

7. Broederliefde

Michael Schumacher is overigens niet de enige Schumacher die ooit op het circuit wist te winnen. Ook kleine broer Ralf won ooit op de Hockenheimring, namelijk in 2001.

8. Record (2)

Het baanrecord staat op naam van de Fin Kimi Räikkönen. In 2004 reed hij in zijn McLaren een tijd van 1:13.780. Ook dit weekend is de inmiddels 39-jarige Fin er weer bij.

9. Toeschouwers

Het circuit biedt plaats aan ongeveer 120.000 toeschouwers.

10. Zandvoort

Ondanks de iconische status van de Hockenheimring lijkt hij volgend jaar van de kalender te verdwijnen ten koste van de GP van Zandvoort. De kaartverkoop valt de laatste jaren nogal tegen en ook zouden er financiële problemen zijn. Het contract met de Formule 1 loopt af. Het is dus nog maar de vraag of we de coureurs in de komende jaren terug op het circuit zien.