112

Bekijk hier hoe groot de kans is dat er in jouw woonplaats wordt ingebroken

Verzekeringsmaatschappij Interpolis heeft een InbraakBarometer gelanceerd met oog op het toenemende aantal inbraken elke periode van november tot februari. Op basis van de postcode zoekt de meter uit hoe groot de kans is op een inbraak in de gezochte wijk.

Interpolis baseert het inbraakrisico op de tijd sinds de laatste inbraak, de gemiddelde grootte van huishoudens, de leeftijdsverdeling in de wijk en de dag en maand van het jaar.

Meest populaire wijken onder inbrekers

De wijk met de meeste inbraken in 2019 ligt volgens de InbraakBarometer in Rotterdam (postcode 3076). Met 17 inbraken in de afgelopen drie maanden is de kans op inbraken daar ‘zeer hoog’. Op nummer 2 staat een wijk in Amsterdam (1015) met 25 inbraken in de afgelopen drie maanden.

Het aantal inbraken in de donkere wintermaanden zou onder andere komen door de feestdagen in deze periode. Feestdagen zouden populaire periodes zijn voor inbrekers. Vooral de wijken Drimmelen (4921), Haarlem (2011) en Valkenburg aan de Geul (6325) zijn tijdens de feestdagen erg geliefd door inbrekers. Verder zou er 15 procent meer kans zijn op inbraken op de vrijdag en zaterdag. Aangezien het in deze periode eerder donker is, is het bovendien ook makkelijker om in te breken aangezien je minder snel gezien wordt als inbreker.

Uit onderzoek op de site van Interpolis is gebleken dat er meer inbraken voorkomen in wijken met veel inwoners in de volgende leeftijdscategorie√ęn: kinderen tussen de 5 en 10 jaar, volwassen tussen de 30 en 35 jaar en senioren tussen de 85 en 90 jaar.

Tips tegen inbraak

De politie geeft verschillende tips om inbraak tegen te gaan. Zo adviseert zij een lamp aan te laten wanneer u in het donker van huis gaat, geen sleutels te bewaren onder voorspelbare plekken zoals onder een bloempot of deurmat en om geen kostbare bezittingen in zicht te laten liggen.

Tevens kan het helpen om de struiken rond het huis kort te houden zodat buren goed zicht hebben op eventueel verdachte omstandigheden.

Lees ook: De verzekering oplichten? Dit zijn de populairste trucs