Gezondheid

Terugroepactie: maagzuurremmers bevatten mogelijk kankerverwekkende stoffen

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd begint op zeer korte termijn een terugroepactie voor maagzuurremmers omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten. Dat ontdekte de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Het gaat om maagzuurremmers met de stof ranitidine.

Bijna 150.000 mensen krijgen maagzuurremmers met ranitidine voorgeschreven. Daarnaast wordt het medicijn ook zonder recept verkocht bij drogisterijen.

Welke medicijnen de inspectie precies gaat terugroepen en of het ook om medicijnen gaat die patiënten al thuis hebben, is nog niet bekend. Het is ook nog niet duidelijk wanneer de medicijnen precies uit de schappen worden gehaald. Ranitidine zit bijvoorbeeld in tabletten van het merk Zantac en het huismerk van de Kruidvat en Trekpleister.

De inspectie zegt tegen RTL Nieuws: “We zullen hier begin volgende week meer details over bekend kunnen maken. Het is belangrijk dat patiënten niet zomaar stoppen met hun geneesmiddelen. Er is geen acuut risico.”

Schadelijke stof mogelijk ontstaan bij productie

In de maagzuurremmers met ranitidine zou de kankerverwekkende stof nitrosamine kunnen zitten, ook wel bekend als NDMA. Die stof is mogelijk ontstaan bij de productie van de pillen. Of die kankerverwekkende stof ook in Nederlandse partijen van deze geneesmiddelen zit, is nog niet duidelijk.

Op dit moment doet de Europese gezondheidsautoriteit EMA onderzoek naar de schadelijkheid van NDMA. Daar is nog weinig over bekend. Het is tot nu toe alleen op dieren getest; toen bleek het kankerverwekkend te zijn. Welk effect het precies heeft op mensen, wordt waarschijnlijk later dit jaar bekend.