Misdaad

Terreurverdachte Kapelle woonde al jaren in Zeeuws dorp

De terreurverdachte die is opgepakt in het Zeeuwse Kapelle woonde al jaren in het kleine dorp. Dat laat de burgemeester Huub Hieltjes weten aan Hart van Nederland.

“Ik ben blij dat hij is aangehouden. De gemeente Kapelle is een fijne en veilige gemeente dus dit verwacht je niet”, laat Hieltjes weten. Inmiddels heeft niemand in het dorp het ergens anders over. Volgens kapster Chantal is Kapelle in rep en roer. “In zo’n klein dorp verwacht je dit niet.”

De man vocht in Syrië onder de strijdersnaam Abu Khuder. Hij wordt dan ook verdacht van betrokkenheid bij oorlogs- en terroristische misdrijven in dat land.

‘Operaties met bommen’

In 2012 interviewde The Guardian de terrorist, toen was hij nog niet in Nederland. Hij vertelde toen onder meer dat zijn groep nauw samenwerkte met het Vrije Syrische Leger, de alliantie tegen president Assad die steun uit het westen krijgt. “Operaties met bommen zijn ons grootste talent”, citeerde de verslaggever hem.

De aangehouden man verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd.