Misdaad

Geen celstraf maar tbs voor Malek F., dader is volledig ontoerekeningsvatbaar

Malek F., de man die op 5 mei vorig jaar in Den Haag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, is volledig ontoerekeningsvatbaar. Zijn daden kunnen hem dus niet aangerekend worden en daarom krijgt hij geen celstraf maar tbs met dwangverpleging opgelegd voor onbepaalde tijd.

F. handelde volgens de rechtbank niet uit een terroristisch oogmerk, het Openbaar Ministerie verdacht hem daar wel van. Volgens de rechtbank was de 32-jarige Syriër echter niet van plan “de Nederlandse bevolking bewust vrees aan te jagen”, hoewel hij er wel radicale en extremistische gedachten op nahield. “De psychische druk werd hem uiteindelijk te veel en dat heeft geleid tot de gebeurtenissen.”

Lees ook: Schokkende beelden tijdens rechtszaak tegen verdachte Haagse steekpartij Malek F.

Psychose

De rechtbank oordeelde dat F. volledig onder invloed was van zijn psychose en daarom ontslagen moet worden van rechtsvervolging. Er was een gevangenisstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Het OM laat weten dat het in de rede ligt dat het in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak.

F. stak op Bevrijdingsdag vorig jaar drie willekeurige mannen neer. De eerste zat op een terras aan de Leeghwaterkade, vlakbij station Den Haag Hollands Spoor. Korte tijd later stak F. even verderop in op een man die langsfietste. Een derde slachtoffer viel hij onverhoeds van achteren aan en probeerde hij de keel door te snijden. Hij ging ervan uit dat de politie hem dood zou schieten bij zijn aanhouding.

De man had last van wanen, hij dacht dat ‘duivelsaanbidders’ hem achtervolgden. “Ik was mezelf niet. Ik wil graag behandeld worden en medicijnen krijgen”, vertelde hij de rechtbank eerder. Hij heeft meerdere keren aangegeven dat hij veel spijt had.

Lees ook: OM: ‘Malek F. is extremistisch maar heeft geen banden met terreurgroepen’

Oorlog ontvlucht

F. en zijn familie waren gevlucht uit Syrië. De vader van F. was tijdens de vlucht overleden en F. voelde zich daar enorm schuldig over. Sindsdien zou het bergafwaarts met hem zijn gegaan.

Hij had sinds 2015 last van psychische problemen en het ging steeds slechter met hem. De familie van F. klopte al maanden aan bij politie en hulpinstanties omdat ze zag dat het niet goed met hem ging.

Volgens de advocaat van F. hebben hulpinstanties nagelaten om goede (na)zorg te leveren. Ook zou er niet adequaat gereageerd zijn op de schreeuw om hulp van de familie.

ANP