Politiek

Tbs-klinieken willen meer geld: 'Als gewoon bedrijf waren we allang failliet geweest'

Forensisch Psychiatrische Kliniek Inforsa eist in een kort geding van de Staat dat er voldoende geld wordt vrijgemaakt om zeer gevaarlijke patiënten te kunnen verplegen. De huidige financiële plannen van het ministerie vormen volgens de kliniek een dreiging voor de veiligheid van de medewerkers en kwaliteit van zorg.

Het ministerie hanteert de maximumtarieven die door de Nederlandse Zorgautoriteit zijn vastgesteld. Volgens financieel directeur Dick de Wit komt dit bedrag niet in de buurt van de daadwerkelijke kosten. Hierdoor wordt de kliniek gedwongen met verlies te gaan werken. Dit bedrag komt bovenop het tekort van vier miljoen euro die de kliniek de afgelopen jaren al heeft opgebouwd.

De Wit vertelt dat de bezuinigingen gevaarlijk zijn en slecht voor de maatschappij. Ze redden het nu nét, maar de situatie is onhoudbaar. “Als we een zelfstandig bedrijf waren geweest, waren we allang failliet geweest.”

Meer tbs-klinieken

Inforsa staat niet alleen in zijn eis, zorginstelling Fivoor en de Van der Hoeven Kliniek dagen de staat om dezelfde reden voor de rechter. Daarnaast heeft de overkoepelende vereniging GGZ Nederland bezwaar gemaakt tegen de tarieven.

Lees ook: Psychiater wil tbs-systeem afschaffen