Politiek

Geen moeilijke woorden bij UWV en Belastingdienst: taalcoaches geven overheid les

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat de taal in brieven van overheidsinstanties makkelijker wordt. Er wordt geld vrijgemaakt voor speciale taalcoaches, die aan de slag gaan bij bijvoorbeeld gemeenten, het UWV en de Belastingdienst.

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Dat is ongeveer één op de zes Nederlanders. Een deel van hen belandt in de problemen doordat ze brieven van de overheid niet begrijpen.

Laaggeletterden schamen zich vaak

“Als laaggeletterden zo’n brief niet begrijpen, dan gooien ze die weg of leggen ze ‘m op een grote stapel”, vertelt de 60-jarige Koos Vervoort uit Schiedam. Hij leerde zelf pas zeventien jaar geleden goed lezen en schrijven, maar is inmiddels een van de taalcoaches bij de gemeente Rotterdam.

Hij weet als geen ander hoe groot de schaamte is bij mensen die daar nog wel veel moeite mee hebben. “Als mensen een overheidsbrief met moeilijke woorden niet begrijpen, dan zullen ze ook niet snel bellen. Ze zijn bang dat ze dan iemand aan de lijn krijgen die dure woorden gaat gebruiken die ze ook weer niet begrijpen. Daarom zorgen laaggeletterden dat ze altijd iemand in de buurt hebben die problemen voor hen kan oplossen.”

Taalcoaches willen af van moeilijke woorden

Koos is blij met het werk dat hij voor de gemeente kan doen. “We bekijken met z’n drieën de brieven en bedenken waar een laaggeletterde zou blijven hangen. Bijvoorbeeld bij een woord als ‘crediteurenadministratie’ of ‘identificatiebewijs’. Het is veel beter om gewoon de afkorting ID te gebruiken. Of de term ‘ons kenmerk’, dat betekent gewoon je klantnummer. Schrijf dat dan ook op.”

Lees ook: Eenderde laaggeschoolde werknemers heeft moeite met Nederlandse taal

Het lezen en schrijven gaat Koos zelf inmiddels zo goed af dat hij onlangs zijn eigen boek presenteerde: ‘Koos, van laaggeletterde tot schrijver’.  Hij vindt het belangrijk dat mensen onthouden dat je lezen en schrijven ook op latere leeftijd nog kunt leren. “Als je er voor gaat, dan houd je het ook vol en dan kun je uiteindelijk heel ver komen. Dan kun je ook op latere leeftijd nog heel veel talenten bij jezelf ontdekken.”