Politiek

Taakstraf voor man burgemeester Halsema om verboden wapenbezit

Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, heeft een taakstraf van veertig uur gekregen voor verboden wapenbezit. Dat is gebeurd tijdens een besloten zitting van het Openbaar Ministerie.

Oey heeft twee weken de tijd om in verzet te gaan tegen de beslissing van de officier van justitie.

De man van Halsema had volgens het OM een gas/alarm-revolver met versperde loop. Het hebben van zo’n wapen is verboden en Oey had er geen vergunning voor. Als Oey niet akkoord gaat met de beslissing van het OM, dan wordt de zaak voorgelegd aan de rechter.

Lees ook: Partner van burgemeester Femke Halsema officieel verdacht van wapenbezit

Zoon Halsema

De kwestie kwam aan het licht nadat de 15-jarige zoon van Halsema afgelopen zomer ermee werd betrapt. De tiener werd op 15 juli gearresteerd, toen hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost voor overlast zorgde. Het wapen dat hij bij zich had, zou hij hebben weggegooid toen de politie arriveerde.

In een interview biechtte Oey op dat het wapen van hem was. Het betrof volgens hem een onklaar gemaakte revolver die werd gebruikt op filmsets.

Lees ook: Openbaar Ministerie wil niets kwijt over verboden wapen in ambtswoning Halsema

Bezit verboden wapen

Halsema stelde pas van het bestaan van het wapen te hebben vernomen, toen haar zoon haar erover vertelde op weg naar huis na zijn aanhouding. “Het had nooit in ons huis mogen liggen”, zei de Amsterdamse burgemeester hierover.

Tekst & Beeld: ANP