Politiek

Sympathie voor boeren naar dieptepunt door nieuwe acties

Protestacties bij Eindhoven Airport, een vergelijking met de Holocaust en angst voor lege schappen met kerst. Nederlanders lijken hun sympathie voor de boeren te verliezen, nog maar 46 procent staat achter ze.

Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 1400 mensen. De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft voor aanstaande woensdag “keiharde acties” aangekondigd. Wat ze precies van plan zijn, houden ze nog geheim.

Lees ook: Nog veel onduidelijk: met welke ‘keiharde acties’ komen de boeren woensdag?

Sympathie boerenacties gehalveerd

Gevreesd wordt voor blokkades door boeren bij distributiecentra van supermarkten, waardoor de winkels rond kerst zonder producten zitten. FDF-leider┬áMark van den Oever noemt de blokkades nepnieuws. Een eerder WhatsApp-bericht van hem waarin hij zegt “de voedselvoorziening plat te gooien” wordt echter zeer serieus genomen.

Nederlanders vinden dat de boeren nu te ver gaan. Zeven op de tien mensen vinden het buitensporig als ondernemers woensdag de dupe worden van de boerenacties. De sympathie voor de boerenacties is sinds het eerste protest op 1 oktober bijna gehalveerd. Voorafgaand aan die protesten steunde 89 procent van de ondervraagden de acties.

Boeren protesteren tegen ‘te lage marges’

Boeren voeren sinds oktober geregeld actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Zo trokken ze onder meer met trekkers naar het Malieveld in Den Haag en legden ze meerdere keren het verkeer in het land plat. Nu richten de boeren hun pijlen ook op een verbetering van het verdienmodel van de agrarische sector. Ze zouden te lage marges krijgen voor hun producten.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.