Dieren

Succesje voor bedreigde tijgersoort na geboorte drie welpjes in Australische dierentuin

Een zeldzame Sumatraanse tijger met de naam Kartika is in een dierentuin in Sydney voor de eerste keer moeder geworden.

Aan de kersverse moeder gelijk de schone taak om zich ontfermen over de drie welpjes. Het gaat om twee vrouwtjes en een mannetje.

Met uitsterven bedreigd

De drie jonge tijgers kwamen op 17 januari ter wereld, maar maakte dit pas deze week bekend. Taronga Zoo spreekt van een waanzinnig succes voor de tijgersoort, er leven nog maar 350 Sumatraanse tijgers op het Indonesische eiland. Het grootste gevaar voor de tijgersoort is dat er steeds minder leefgebied is op het eiland, ook wordt er illegaal op ze gejaagd.

Volgens verzorgers van de tijgers gaat het de moeder goed af. De jongen drinken allemaal bij de moeder en groeien al flink sinds de geboorte. De verwachting is dat de komende 4 tot 6 weken de welpje beginnen met lopen, rennen en klimmen. Mama Kartika zal dan een moeilijke taak krijgen om ze alle drie onder controle te houden.

Gelijk een match tussen vader en moeder

De vader van de welpjes, Clarence, werd vorige jaar voorgesteld aan moeder Kartika. De twee konden het direct goed met elkaar vinden, het duurde dan ook niet lang voordat purr-fecte stel in verwachting was.

De jongen hebben nog geen naam gekregen, bezoekers van de diertuin kunnen vanaf maart de pasgeboren tijgers zien.

In Taronga Zoo zijn er sinds 1980, 21 Sumatraanse tijgers geboren.