Gezondheid

Stoptober op het punt van beginnen: 'Ik probeer het dit jaar gewoon nog een keer'

Met oktober voor de deur bereiden tienduizenden mensen zich weer voor om te stoppen met roken tijdens Stoptober. Jaarlijks lukt het 74% van de mensen om in ieder geval de eerste maand niet te roken. Uiteindelijk is 25% na een jaar nog steeds gestopt. Dit geldt ook voor Mario van Zijl, hij liet zich vorig jaar opsluiten in het Stoptoberhuis en is een jaar na dato nog steeds rookvrij.

“Het gaat heel goed”, laat Van Zijl weten. “Ik word er eigenlijk alleen aan herinnerd als mensen vragen hoe het met het stoppen gaat.” Van Zijl zegt maar een paar momenten te hebben waarop het lastiger is: “Als anders mensen gaan roken, of in stress momenten, maar dat kan ik gelukkig aardig het hoofd bieden. Daarnaast word je natuurlijk iets zwaarder, maar daar kun je wat aan doen.”

Klein percentage blijft gestopt

Volgens de cijfers van Stoptober lukt het dus 25% van de deelnemers om na een jaar nog gestopt te zijn. Dit tegenover 5% die dat zonder hulp lukt. Toch vervalt het merendeel van de deelnemers weer in oude gewoontes. Vera Matthijsen stapte net als Van Zijl vorig jaar het Stoptoberhuis in om na jaren van stoppoging voor eens en altijd af te rekenen van de sigaret.

“Ik ben weer helemaal overstag”, vertelt Matthijsen. “Maar ik ga het 1 oktober weer proberen. Ik weet dat ik het kan, vorig jaar is het me ook gelukt om 28 dagen niet te roken.” Matthijsen weet door de stoppoging van vorig jaar wel precies wat haar triggers zijn.

Lees ook: Drie maanden later: hoe vergaat het de Stoptober-deelnemers

“Ik moet gewoon opletten als ik met vriendinnen ben”, legt Matthijsen uit. “Maar ook na het eten. Daarnaast moet ik af van het idee dat het een rustmomentje is, ik kan natuurlijk ook gewoon zonder sigaret even buiten staan.”

Stoptober

Stoptober wordt dit jaar voor het zesde jaar op rij georganiseerd. De afgelopen vijf jaar hebben meer dan een kwart miljoen mensen meegedaan aan het initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland.