Helft Nederlanders wil geen beoordelingsgesprekken meer

Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat beoordelingsgesprekken afgeschaft moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder ruim 2950 mensen.

Steeds meer Nederlandse bedrijven schaffen het traditionele beoordelingsgesprek af. Uit eerder onderzoek van Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat de gesprekken veel frustraties bij zowel werknemer als werkgever opleveren. “Het wordt hoog tijd dat we ophouden met die flauwekul.”

Ruim de helft van de respondenten van Wat Vindt Nederland is het daar mee eens: 51 procent van de ondervraagden vindt dat beoordelingsgesprekken niet meer van deze tijd zijn.

‘Veroordelingsgesprek’

Van de werkende respondenten maakt 93 procent zich geen zorgen over het beoordelingsgesprek. De overige 7 procent krijgt het wel benauwd als ze zo’n gesprek in het vooruitzicht hebben.

“Ook al is een beoordelingsgesprek goed bedoeld, toch komt het bij veel mensen niet goed uit de verf”, vertelt Wawoe. “Ik noem het dan ook wel een ‘veroordelingsgesprek’ in plaats van een beoordelingsgesprek. Voor werknemers voelt het als tijdverspilling, oneerlijk en verplicht.”

Hele jaar feedback

De meerderheid van de groep (60 procent) ziet graag dat het hele jaar door coachings- en feedbackgesprekken worden gevoerd in plaats van een beoordelingsgesprek per jaar.

Zo’n 16 procent vindt dat iemand alleen beoordeeld mag worden op het halen van vooraf gestelde doelen. Van de respondenten wil 12 procent dat werkgevers de werknemers zelf moeten laten bepalen of hij of zij functioneert.

De kleinste groep (8 procent) lijkt het wel wat om een afvaardiging van collega’s de beoordeling laten doen.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.