Politiek

Nederland is klaar met taakstraffen voor agressie tegen hulpverleners: 'Dan doen ze het zo weer'

Het kabinetsplan om mensen die geweld plegen tegen hulpverleners zwaarder te straffen, kan rekenen op grote steun vanuit de bevolking. Dat blijkt uit ons Wat vindt Nederland?-onderzoek.

Negentig procent van de ruim 2300 mensen die meededen aan de peiling steunen het plan om minimaal celstraffen te geven aan personen die hulpverleners slaan of schoppen.

Lees ook: Agenten helpen flauwgevallen meisje in Roosendaal, worden bekogeld met vuurwerk

Politieagenten en andere hulpverleners hebben tijdens hun werk regelmatig met geweld te maken. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: agenten in Bergen op Zoom, Roosendaal en Doetinchem werden in de nacht van zaterdag op zondag belaagd en zelfs geslagen door omstanders.

Celstraf voor geweld tegen hulpverleners

Het kabinet wil nu dat daders niet meer wegkomen met een taakstraf. Ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming hebben daarom maandag een nieuwe wet voorgesteld om ervoor te zorgen dat rechters minimaal een celstraf opleggen.

Lees ook: Vijftig vechtersbazen vallen politie aan in Doetinchem

Agenten, ambulancepersoneel en brandweermensen kunnen niet wegvluchten als ze belaagd worden, omdat van hen verwacht wordt dat ze hulp verlenen. Volgens Grapperhaus moet in dit soort gevallen daarom altijd een celstraf worden uitgedeeld.

“Dit zijn mensen die onze maatschappij helpen en op orde brengen. En als iemand een ambulancebroeder uitscheldt of slaat moet die zwaar bestraft worden”, stelt de bewindsman ferm.

Geldboete en taakstraf niet populair

Nederland is het met de ministers eens. Als gevraagd wordt wat een passende straf is bij agressie tegen hulpverleners, zegt slechts drie procent dat een geldboete voldoende is.

Zes procent vindt dat een dader genoeg gestraft wordt met een taakstraf. Een onherroepelijke celstraf, waar de ministers voor pleiten, ziet negentig procent zitten.

‘Zeker twee, drie jaar cel’

“Een taakstraf zeker niet, want dan doen ze het zo weer”, zegt een Haarlemse. Daar lijkt iedereen het wel mee eens. “Geweld tegen hulpverleners is een van de ergste dingen die kan gebeuren,” reageert een man uit Emmeloord.

En voor veel mensen blijkt te gelden: hoe langer de celstraf, hoe beter. Achttien  procent van de ondervraagden wil geweldplegers een maand opsluiten, 24 procent wil daders voor drie maanden in de cel.

31 procent van de ondervraagden ziet daders zelfs het liefst langer dan drie maanden vastzitten. “Zeker een jaar of twee, drie,” aldus een van de reacties.