Politiek

Steden moeten miljoenen bezuinigen: 'Kunnen we het zwembad nog wel openhouden?'

Terwijl de landelijke overheid al jaren een miljardenoverschot op de begroting heeft, moeten de veertig grote steden in Nederland flink bezuinigen. “Wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken,” waarschuwen de gemeenten in het AD maandag.

De G40, het samenwerkingsverband van veertig grote en middelgrote steden in Nederland, slaat alarm in de krant. Gemeenten hebben er de afgelopen jaren steeds meer taken bijgekregen, maar krijgen te weinig geld om deze uit te voeren. “Omdat wij géén rode cijfers mogen schrijven, moet er worden bezuinigd,” stelt voorzitter Paul Depla, tevens burgemeester van Breda.

Miljoenen bezuinigen

Hierdoor lopen de tekorten van de steden op tot een half miljard euro in 2023. Bezuinigingen lijken daarom onvermijdelijk, aldus Depla: “In elk gemeentehuis wordt op dit moment nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen. Het gaat echt om vele miljoenen.”

Gemeenten houden alle opties open. De Groningse wethouder van Financiën Paul de Rook heeft discussies op zijn gemeentehuis: “Lukt het ons om zwembaden en bibliotheken open te houden? Kunnen we nieuwe scholen bouwen?” Volgens Willem-Jan Stegeman, zijn collega in Amersfoort, ‘zijn dit zeker dingen die inwoners gaan raken’.

‘Steden gaan verloederen’

Een van de zaken waar burgers de bezuinigingen gaan merken, is het onderhoud van de openbare ruimte. Wethouder De Rook denkt ‘dat het heel goed kan dat steden gaan verloederen’. “Wij kunnen minder geld uitgeven aan welzijn in wijken.” Ook burgemeester Depla is helder: “We krijgen steeds meer rommel.”

De problemen lijken het grootst in steden buiten de Randstad. In Leeuwarden, Nijmegen, Enschede, Groningen en Breda vallen de hardste klappen, aldus de G40. De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, vallen overigens niet onder de club, maar vormen samen de G4.

De grote steden kunnen er niet bij dat lokale voorzieningen op de tocht staan, terwijl het kabinet op Prinsjesdag vermoedelijk een begroting presenteert waarin miljarden op de plank blijven liggen. “Het kan niet dat er op rijksniveau meer dan tien miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken.”