Gezondheid

Staatssecretaris Van Ark wil boete voor werkgevers bij discriminatie

Discriminatie bij het vervullen van vacatures kan werkgevers en uitzendbureaus duur komen te staan. Worden zij betrapt, dan kunnen zij een boete krijgen. Bovendien wordt hun wangedrag gepubliceerd.

Dit kondigt staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken volgens de Volkskrant aan in een wetsvoorstel. Het is voor het eerst dat deze dwangmaatregelen worden ingezet tegen discriminatie.

Duizenden euro’s per geval

Discriminerende werkgevers en bemiddelaars zoals uitzendbureaus kunnen een boete krijgen van 4.500 euro per geval. Het hoeft niet te gaan om daadwerkelijke discriminatie van een sollicitant. Werkgevers moeten bij een vacature aangeven hoe de werving en selectie verloopt en hoe daarbij discriminatie wordt voorkomen. Als daaraan niet wordt voldaan, kan de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken ingrijpen.

Van Ark stuurt een onderzoek naar de Tweede Kamer over discriminatie bij werving van werknemers. Hierin concludeert ze dat er geen sprake is van discriminatie op basis van geslacht of leeftijd maar wel op basis van afkomst, “maar de mate is substantieel geringer dan in 2015”.

ANP