Politiek

Speechschrijvers ontroerd door kersttoespraak koning: 'Heel erg van nu'

Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak gezegd dat mensen niet te veel moeten streven naar geluk. Het mag volgens hem nooit een obsessie worden. Die boodschap gaf hij met name de jongere generatie mee. “Geef jezelf wat ruimte. Het is oké”, zei de koning.

De toespraak, geschreven door Jan Snoek, is jubelend ontvangen door andere speechschrijvers. “Ik vond het erg mooi en ontroerend”, zegt speechschrijver Elza Kuiper. “Ik vond de speech ook heel erg van nu, door de taal, de setting en de manier waarop hij staat bijvoorbeeld.”

Authentieke kersttoespraak

“Hij doet het ieder jaar beter. Het paste heel erg bij de persoon van de koning.” De kersttoespraken van de koning waren in voorgaande jaren nog wel eens afstandelijk, stelt Kuiper. “Maar dit was echt authentiek. De boodschap stond dichtbij hem zelf.”

Lees ook: Kijk en lees hier de kersttoespraak van koning Willem-Alexander terug

Dat de kersttoespraak van de koning met de jaren steeds minder afstandelijk wordt, merkt ook speechschrijver Renee Broekmeulen. “Het wordt steeds meer in gewone spreektaal, minder verheven. Recht het hart in.” Kort na de toespraak stuurde ze de schrijver van de toespraak, Jan Snoek, een berichtje om hem te feliciteren. “Ik heb hem gezegd dat ik het heel mooi en ontroerend vond”, zegt Broekmeulen. “Vooral dat laatste heb ik eerder niet gehad, dat het me ontroerde.”

‘Het gaat over mensen’

Broekmeulen ziet ook een verschuiving in de soorten problematiek die de koning tijdens toespraak aan de kaak stelt. “Het gaat niet over de grote maatschappelijke problemen, het gaat over mensen. Over gelukkig zijn, vrijheid en hoe dat voelt.”

“Deze toespraak doet precies wat een kersttoespraak van de koning moet doen, namelijk mensen inspireren en mensen raken”, voegt Kuiper daaraan toe.

De kersttoespraak van de koning kwam deze Eerste Kerstdag voor het eerst vanuit de hal van zijn woonpaleis Huis ten Bosch in Den Haag. De koning verhuisde daar begin dit jaar samen met koningin Máxima en hun drie dochters naartoe.

Beeld: RVD