Sport

Spanning onderwater: Nederlands team op weg naar WK onderzeeboten

Een kleine onderzeeër, met kleine propellers, alles door de mens aangedreven… en misschien wel de snelste ter wereld! Het is een ongewone verschijning: de WASUB. Maar de studenten van de TU Delft zijn er heel behendig mee.

Al tien jaar lang maken ze ieder jaar een nieuwe versie van het bijzondere apparaat en gaan er diverse wedstrijden mee aan. Binnenkort vertrekken ze naar het WK voor mensaangedreven onderzeeboten in Washington D.C., Amerika. Wie heeft de snelste en meest innovatieve mensaangedreven onderzeeër ter wereld?

De voorbereidingen zijn in volle gang, de laatste training is net achter de rug. Wat nu nog rest is mentaal voorbereiden en natuurlijk de koffers pakken. 19 juni is het zover, dan vertrekt het team van de TU naar Amerika. Daar gaan ze meedoen aan de International Submarine Race, wat je moet zien als een WK voor studenten, van 24 tot en met 28 juni. Tot die tijd blijven de studenten droog en ook de mini-onderzeeër blijft aan de kant.

Onderzeeër heeft piloot?

Hoe ongewoon de onderzeeër er misschien ook uitziet, hoe ‘gewoon’ de besturing dan ook is. Uiteraard is hier iemand voor aangesteld. En nee, die noem je niet ‘stuurman’ of ‘schipper’, maar ‘piloot’. De piloot mag zich in de benauwde onderzeeër wurmen (onderwater, waar het iets gemakkelijker is dan op het droge) en vervolgens gaan trappen. Want zo werkt de WASUB: met een trapmechanisme. Wat ook belangrijk is, is dat de lucht op de juiste manier uit de onderzeeër blijft ontsnappen, zodat hij recht blijft hangen. Want het laatste dat je wil is natuurlijk dat het apparaat vroegtijdig weer boven water komt omdat er lucht in blijft steken.

Op het WK is het dan ook van belang dat alles goed gaat. En dat ze dus de snelste zijn. De race gaat plaatsvinden in het US Naval Surface Warfare Center, een Amerikaanse marinebasis. Daar moeten ze een afstand van 100 meter afleggen, in de hoop de snelste te zijn. Het team zal gedurende het gehele WK vloggen om het publiek thuis op de hoogte te houden van de vorderingen.

Foto: Team WASUB