Gezondheid

Sommige ouders boos op kinderdagopvang na weren ongevaccineerde kinderen

Kinderdagverblijf Berend Botje heeft woensdag wisselende reacties gehad op het plan om ongevaccineerde kinderen te gaan weren van hun locaties.

Als een van de eerste in Nederland gaat Kinderopvang Berend Botje geen kinderen meer opvangen als ze niet zijn ingeënt tegen de bof, mazelen en rode hond, de zogenoemde BMR-vaccinatie.

‘Geen risico’s met jonge kinderen’

”Het punt is dat we het hier hebben over de veiligheid van jonge kinderen”, vertelt Gaby Alberts, pedagogisch directeur bij Berend Botje. ”Wij nemen geen risico met de gezondheid van baby’s. Iedereen is hier welkom maar niet als je willens en wetens je kinderen niet laten vaccineren.”

Lees ook: Kinderopvang Berend Botje gaat ongevaccineerde kinderen weigeren

Vanaf 1 juli worden de contracten met de ouders van de ongevaccineerde kinderen eenzijdig stopgezet, vanaf dan moeten zij een alternatief gaan zoeken voor de kinderopvang.

Uitvoerig geïnformeerd

De beslissing van de dagverblijf komt niet zomaar uit de lucht vallen: ”Wij hebben alle ouders eerst mondeling geïnformeerd over de plannen, daarna hebben wij er nog een brief achteraan gestuurd.” Sommige ouders hebben na het besluit van de opvang besloten om hun kroost alsnog te vaccineren. Andere ouders houden voet bij stuk en zijn boos op de opvang. Die groep wil niet hun kinderen laten vaccineren. ”

De kinderopvang is niet van plan om de Nederlandse wetgeving af te wachten in deze zaak. ”Wij denken dat er juridisch genoeg ruimte is om dit plan uit te voeren, dit omdat de veiligheid én de gezondheid van de kinderen bij ons voorop staat”, vertelt Alberts verder.

Media-aandacht

Alberts had niet de commotie verwacht die er de afgelopen 24 uur is ontstaan na het bekend maken van de plannen: ”Wij hebben dit echt gedaan voor de veiligheid van de kinderen, de media-aandacht en de daarbij komende drukte hadden wij niet verwacht. Mijn telefoon staat sindsdien roodgloeiend.”

Het gaat nu alleen nog om locaties waar kinderen onder de 14 maanden worden opgevangen. Op andere locaties zoals buitenschoolse opvang zijn de ongevaccineerde kinderen nog wel welkom.