Politiek

Chermaine boeit het niet of Snel moet aftreden, als er maar geluisterd wordt

Een spannende dag voor de gedupeerde gezinnen die ernstig in de problemen zijn geraakt, omdat de Belastingdienst ten onrechte hun kinderopvangtoeslag stopzette. Woensdag wacht staatssecretaris Snel een zwaar debat over de toeslagaffaire.

Duizenden gezinnen zijn in grote problemen geraakt door toedoen van de Belastingdienst. Op basis van vermoedens van fraude werd hun kinderopvangtoeslag stopgezet en teruggevorderd.

Acht jaar strijden tegen Belastingdienst

Zo ook bij Chermaine Leysner, zij strijdt al ruim acht jaar tegen de Belastingdienst. In 2011 kreeg ze voor het eerste gedoe met de fiscus, uiteindelijk moest ze ruim 90.000 euro terugbetalen. Haar grootste wens is dat er serieus naar haar zaak gekeken wordt en dat er iemand met haar om tafel gaat.

Tot op de dag van vandaag is haar nog niet verteld wat er precies is misgegaan. “Het kan me niet schelen of de staatssecretaris moet aftreden, ik wil gewoon serieus worden genomen na alle ellende die ik heb meegemaakt.”

‘Snel moet wél weg’

Ook voor Joe ten Cate en Tamara de Haas is het een spannende dag. Zij hopen wél dat de staatssecretaris zijn functie moet neerleggen. Inmiddels hebben ze bijna alles afgelost van wat de Belastingdienst terugvorderde, vertelt hij. Van de 47.000 euro die de fiscus terug wil, staat nog ongeveer 9000 euro open. “Maar wij zijn alles kwijtgeraakt. We hebben op een gegeven moment een jaar bij mijn moeder gewoond met onze tweeling, omdat we ons huis niet langer konden betalen. En je kunt bellen wat je wilt, of bezwaren schrijven, maar je krijgt nooit antwoord.”

Snel heeft eerder al uitgebreid excuses aangeboden voor de manier waarop de ouders zijn behandeld. Hij kwam tot de conclusie dat de Belastingdienst “de menselijke maat” kwijt was. Maar wat hem wel wordt verweten is dat hij zich pas laat in de zaak ging verdiepen en met de gedupeerden sprak. Daarnaast zou hij steeds pas laat met informatie over de brug zijn gekomen.

Aan de andere kant is het vandaag nog maar wel de vraag of de staatssecretaris ook echt moet aftreden. Het lijkt er namelijk op dat Snel nog wel steun heeft in de Tweede Kamer. Maar veel zal afhangen van de manier waarop hij zich vandaag bij het debat verdedigt.