Misdaad

Slachtoffer brute overval Veenendaal: 'Op mijn hoofd geslagen met dakpan'

Het is zaterdagochtend 10 augustus, kort na middernacht, en de Veenendaalse Marco keert na een kroegbezoekje terug naar huis. Wat er toen gebeurde had hij natuurlijk niet verwacht: hij werd het slachtoffer van een brute overval. Terwijl hij bij de brandtrap achter zijn huis loopt, verschijnt er een man in bivakmuts. En toen ging het goed mis.

“Toen ik mijn fiets wilde oppakken verscheen er een man met bivakmuts achter mij. En ik kreeg in een keer een dakpan op mijn hoofd!” zegt Marco tegen Hart van Nederland. En daar bleef het niet bij: “De eerste overvaller pakte mij vast. Toen kwam nummer twee. Die sloeg met met een dikke tak recht in het gezicht”. Hij vervolgt zijn relaas: “Ik ben nog achter ze aan gerend. Maar uiteindelijk ben ik gestopt omdat mijn gezicht bloedde. Ik wilde niet dat ik ergens voor Pampus kwam te liggen.”

Ambulance weigert Marco

Na de overval is Marco naar vrienden gegaan om in veiligheid te geraken. Die bellen direct de ambulance, maar omdat hij nog strak staat van de adrenaline, weigeren ze Marco mee te nemen: “Ze gaven me alleen een verbandje rond mijn hoofd. Daarna ben ik zelf op de fiets gestapt naar Ede, naar het ziekenhuis”.

In het ziekenhuis hebben ze Marco uiteindelijk kunnen helpen. En dat is maar goed ook: hij loopt bij de overval een lelijke snee in zijn gezicht op en heeft nu vijf hechtingen. Hij weet wel waar de daders op uit waren. “Het ging ze speciaal om mijn gouden ketting. Mijn portemonnee lag zelfs open op de grond. En die hebben ze gewoon laten liggen.”

Het is dan ook niet de eerste, de beste ketting. Marco heeft er veel geld voor betaald: 2400 euro. Echt goud, met zijn eigen naam in hiëroglyfen erin gegraveerd. “Die kameraad waar ik ‘m van gekocht had, is begin dit jaar overleden. Die hebben ze dood in bed gevonden. Dus hij had ook nog emotionele waarde…” zegt Marco, waarna hij stilvalt.

De ketting waar het om te doen is

De ketting waar het om te doen is

Thuiskomen na een overval

Het is nog altijd niet prettig voor Marco om weer thuis te komen na de overval. “Ik kom elke dag met een beetje angst thuis. Ik kijk dan achter de bosjes en de container, voordat ik naar de brandtrap ga.” Hij weet niet precies wie er achter de overval zit, maar het zouden wel bekenden kunnen zijn. “Het maakt je omgeving wel anders. Je weet niet meer wie je kunt vertrouwen.” Marco zegt geen vijanden te hebben. “Iedereen vindt mij een relaxte, goeie gozer. Ik zou niet iemand zo 1, 2, 3 kunnen aanwijzen.”

Marco heeft van zijn verwondingen niet echt veel last meer. Maar psychisch heeft het wel veel met hem gedaan. “Ik moet mijn leven weer oppakken. Het is heel belangrijk dat ze de daders pakken, zodat ze het niet nog eens bij iemand anders kunnen doen.”

Politie neemt overval hoog op

Woordvoerder van de politie Remy van Berkesteijn laat weten dat ze de overval hoog opnemen. Maar het signalement van de daders is zeer summier. “We willen heel graag spreken met iedereen die heeft gezien wat er gebeurd is, die die drie mannen hebben gezien die de overval hebben gepleegd.” De daders zijn na de overval aan de J.P.C. Leinweberstraat gevlucht in de richting van het Davidsplein. Mogelijk zijn er buurtbewoners die camerabeelden beschikbaar hebben voor de politie.

“We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die liever op een anonieme manier informatie met ons willen delen. Die kunnen bellen met 0800 – 7000.” aldus Van Berkesteijn. Het algemene nummer van de politie is natuurlijk ook bereikbaar voor tipgevers: bel dan naar 0900 – 8844.

Ook is er een signalement beschikbaar op de site van de politie.