Slachtoffer Anke heeft haar doorrijder vergeven: 'Ik ben niet meer boos op hem'

De 80-jarige Anke, die op 28 april van dit jaar in Breda werd aangereden door een man en voor dood werd achtergelaten, heeft haar doorrijder vergeven. Dat heeft de dochter van de vrouw dinsdag gezegd in de rechtszaal.

Dochter Annette maakte gebruik van haar spreekrecht. ”Ik was op vakantie toen ik hoorde dat mijn moeder is aangereden”, begint ze. ”Mensen waarschuwen mij nog om de beelden niet te bekijken, maar dat doe ik toch.” De beelden zijn misselijkmakend. “Ik kan niet geloven wat ik zie, het lijkt niet op een ongeluk maar meer gerichte actie tegen mijn moeder”.

‘Gebroken, maar ijzersterk’

Op de beelden is te zien hoe Anke met haar rollator de straat wil oversteken en wordt geschept door een auto. Die sleurt Anke en haar rollator meters mee. De auto komt tot stilstand, de bestuurder rijdt nog eens over haar heen en gaat ervandoor. “Haar lichaam is gebroken, maar haar geest ijzersterk. Wat een moeder”, vertelt Anette.

Ze breekt haar vakantie voortijdig af en reist zo snel mogelijk terug naar Nederland om bij haar moeder te zijn. Terwijl ze naar Nederland vliegt, ligt haar moeder op de operatietafel. Als ze voor het eerst,sinds het ongeluk haar moeder ziet, schrikt ze. ”Ondanks dat ik zo goed was voorbereid, schrik ik verschrikkelijk. Ik kijk haar aan en schiet vol.” Haar moeder, nog suf van de narcose, kijkt haar aan en zegt: ”Hey schattie, we hadden toch afgesproken dat ik de 100 zou halen? Nou, daar ga ik mij aan houden.”

Ruimte voor een grapje

Verdachte Ouassim Z. betuigt dinsdag opnieuw spijt in de rechtszaal. “Ik vind het echt verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het ging niet expres. Ik stond niet op om een ongeluk te maken. Het is heel erg wat er is gebeurd.”

Anke heeft Z. zelfs nog opgezocht in de gevangenis. Daar vraagt ze alles aan de man. Vooral over zijn verblijf in de gevangenis en over hoe het eten daar is. ”Ergens tussen de vragen is er zelfs nog ruimte voor een grapje”, leest dochter Anette voor uit haar verklaring. Aan het einde van het gesprek aanvaard zij zijn excuses. ”Zij mag haar leven lang een beroep doen om hem, voor grote dingen maar ook voor iets kleins, zoals een wandeling”, zegt Anette.

Ook zij heeft A. ontmoet en ziet direct de spijt in zijn ogen. De woede en wrok over wat hij haar moeder heeft aangedaan maakt ruimte voor compassie.

Lees ook: Negen maanden cel geëist tegen doorrijder die Anke (80) overreed in Breda

Na het voorlezen van de slachtofferverklaring kwam het Openbaar Ministerie met een strafeis Tegen de 28-jarige Z. is een celstraf van negen maanden, waarvan twee voorwaardelijk, geëist. Volgens justitie heeft de man ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ gereden. Z. heeft bekend het ongeluk te hebben veroorzaakt.