Sport

Hoezo meedoen belangrijker dan winnen? Niet voor onze skateboarders

Liefhebbers van tricks als de ollie, kickflip en backheel kijken reikhalzend uit naar de Olympische Spelen in Tokio. Voor het eerst in de olympische geschiedenis zullen skateboarders volgend jaar strijden om het hoogst haalbare: een gouden olympische medaille.

Volgens bondscoach Sjoerd Vlemmings maken vooral de dames kans op een of meerdere medailles: “We hebben drie meiden in het olympisch traject zitten. Candy Jacobs op nummer vijf, Roos Zwetsloot op nummer 12 en Keet Oldebeuving op de 20ste plek. Doelstelling is het halen van minimaal één medaille.”

Hoezo niet willen winnen?

Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse skateboarders ook daadwerkelijk kans maken op Olympische medailles, is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan het creëren van een topsportklimaat. Om die reden is er sinds vorig jaar een hypermodern skatepark in Den Haag, waar de skaters hun skills kunnen oefenen en perfectioneren.

Dat het menens is blijkt ook wel uit de slogan van bondscoach Sjoerd Vlemmings, die het aloude motto van de Olympische Spelen liever omdraait: “Winnen is belangrijker dan meedoen.”

Fulltime skateboarden

Een van de dames die hoopt te gaan schitteren in Tokio is de 19-jarige Roos Zwetsloot. Sinds een jaar is zij fulltime bezig met skateboarden. Dat is mede mogelijk dankzij de financiële steun van TeamNL: “Daarnaast krijg je geld als je wedstrijden rijdt. Als je bij een grote wedstrijd eerste wordt, kun je tienduizenden euro’s aan prijzengeld winnen.”

Zwetsloot scheurde vorig jaar haar kruisband af, maar merkt nu dat het iedere wedstrijd beter gaat: “Dat geeft vertrouwen om door te gaan en nieuwe tricks te leren. Ik hoop dat het goed blijft gaan en dan denk ik dat ik en de andere Nederlandse meiden het moeten kunnen redden.”

De komende maanden zullen de skateboarders zich moeten zien te kwalificeren voor de Spelen. Lukt dat, dan zullen honderden miljoenen mensen kunnen genieten van de de favoriete trick van Roos Zwetsloot, de zogenaamde ‘heelflip’.