112

Kijk terug: Pro- en anti-pieten-demonstranten verzieken sfeer tijdens de Sinterklaasintocht Den Bosch

De intocht van Sinterklaas in Den Bosch is zonder veel incidenten verlopen. Maar echt gezellig was het er niet. Beiden kampen waren vocaal erg aanwezig in de Brabantse stad. Terwijl de Sint en zijn pieten vrolijk de route afliepen werden ze achter de dranghekken getrakteerd op meerdere uitbarstingen.

Er werd over en weer veel kabaal gemaakt door zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Vanuit het demonstratievak klonk het: ”Weg met Zwarte Piet, Weg met Zwarte Piet”, waarop de pro-Zwarte Piet-demonstranten weer andere leuzen terugriepen naar de anti-Zwarte Piet-demonstranten. Enkelen van hen brachten zelfs de Hitlergroet. De anti-piet-betogers antwoorden terug met ”kinderfeestje zonder racisme”. Het bleef gedurende intocht heen en weer gaan. Soms was het geluid van de demonstranten zo luid dat het de sinterklaasliedjes overstemden.

Lees ook: Grimmige sfeer tijdens intocht Den Bosch, veel politie op de been

De politie hield met enkele honderden agenten van dichtbij en op afstand het schouwspel scherp in de gaten. De Mobiele Eenheid, de bereden politie en hondenbegeleiders stonden klaar om in te grijpen. Voor zover bekend is er een persoon aangehouden. Hij gooide met een steen naar een ME-busje. Daarnaast werden er vanuit het pro-pieten kamp ook rookbommen gegooid. Maar daar is niemand voor aangehouden.

‘Zorgelijke ontwikkeling’

De anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had betogers met bussen vanuit Amsterdam naar Den Bosch gebracht, maar tot confrontaties met voorstanders of publiek kwam het niet. Burgemeester Jack Mikkers kijkt met een dubbel gevoel terug naar de intocht. Tegenover Omroep Brabant vertelt hij: ”Ik kan niet blij zijn. Maar ik ben wel trots dat de Sint is gearriveerd in onze stad. Maar het feit dat we met zoveel publiek geld de veiligheid moeten betrachten bij een kinderfeest vind ik wel heel zorgelijk.”

Op de intocht van Sinterklaas en zijn pieten kwamen zondag vele honderden mensen af, vooral kinderen met hun ouders. Bij de Wilhelminabrug, in het centrum, was een vak ingericht waar tegenstanders van Zwarte Piet konden protesteren. Volgens de actiegroep ‘Den Bosch kan het’ is hun demonstratie tegen Zwarte Piet met zo’n 150 man goed verlopen, maar waren ze vanuit hun vak niet goed genoeg te zien voor het publiek.