Dieren

Sint-Michielsgestel bestrijdt eikenprocessierups met… vogelhuisjes?

Op welke manier zou je de overlast van eikenprocessierupsen tegen kunnen gaan? In het Brabantse Sint-Michielsgestel hebben ze misschien wel het antwoord. Het kriebelbeestje zorgde afgelopen zomer voor extreem veel overlast, gemeenten hadden de grootste moeite met de bestrijding. De oplossing: vogelhuisjes?

Het lijkt wel of heel de gemeente Sint-Michielsgestel aan de slag is gegaan met het bouwen van vogelhuisjes. Doel is om er zo veel mogelijk op te hangen, zodat kool- en pimpelmezen er in kunnen nestelen. En wat wil nou: die vogels zijn dol op de eikenprocessierups. Inmiddels zijn er ongeveer 1100 aanmeldingen binnen bij de gemeente, die de materialen voor het bouwen van de huisjes financiert. Bedenker van het sympathieke plan is drukker Hans Voets.

Hulp van de gemeente

Afgelopen zomer had de vrouw van Hans enorm veel last van de rups. Zo veel, dat hij online is gaan speuren naar manieren om het diertje tegen te gaan. Een vogelhuisje zou uitkomst kunnen bieden, las hij. Zou de gemeente mee willen werken, bijvoorbeeld met materiaal? De reactie was bijzonder enthousiast te noemen.

Meewerken was de gemeente zeker van plan. Sterker nog: ze hebben zelfs budget vrijgemaakt voor andere enthousiaste vogelhuisbouwers. En die actie nam een vogelvlucht: met 1100 meldingen is de actie een groot succes te noemen.

Zorgboerderij schroeft vogelhuisjes in elkaar

De huisjes van Hans worden inmiddels in elkaar gezet op zorgboerderij Molenhoek in Berlicum. Voor de jongeren die daar aan het werk zijn is het een mooie bezigheid. Twee man sterk en een begeleider zijn de komende dagen nog wel even zoet met het schroeven en lakken. Daarna worden ze door heel de gemeente opgehangen, zodat de vogels zich zo goed mogelijk kunnen verspreiden. En hopelijk volgend jaar die lastige rupsen opeten.