Politiek

'Schijnveiligheid' door nieuwe regels wapenvergunning

De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging trekken aan de bel over een nieuwe manier om te beoordelen of iemand een wapenvergunning krijgt of niet. Sinds 1 oktober moet iedereen die een wapen wil bezitten deze online vragenlijst invullen, de zogenoemde e-screening.

Het doel van de test is om een beter beeld te krijgen of iemand in aanmerking kan komen voor een wapen, maar de KNSA en de Jagersvereniging denken dat het alleen maar voor schijnveiligheid zorgt.

Wapenvergunning

De online screening komt bovenop de al geldende veiligheidscriteria zoals een verklaring van drie bekenden, onaangekondigde bezoeken van de politie en een jaarlijks bezoek aan het bureau om de vergunning te verlengen.

Toch hadden de directeuren van de KNSA en de Jagersvereniging het liever anders gezien. “De politie heeft nu al voldoende instrumenten en middelen om goed te borgen dat legaal wapenbezit goed geregeld is.”

“Wij zien liever een soort vijfjarige jachtakte. Het liefst digitaal, dan kan hij realtime gekoppeld worden aan de databases van de politie en de gezondheidszorg”, vertelt Laurens Hoedemaker van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Meer onaangekondigde thuisbezoeken

“In plaats van politieagenten die nu elk jaar een stempel moeten zetten op de vergunningen, kunnen ze dan tijd vrij maken voor die onaangekondigde thuisbezoeken. Die moeten ze echt meer gaan doen. Nu is het eens per drie jaar, dat mag echt wel eens per twee of zelfs eens per jaar worden.”

Volgens Hoedemaker is dat de enige manier om echt te kunnen controleren hoe mensen met hun vergunning omgaan. “Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring die zeggen dat de e-screening niet werkt. Kennelijk wil de politie deze schijnveiligheid toch creĆ«ren.