Schade aan Malieveld na boerenprotest bedraagt 27.000 euro

De schade aan het Malieveld, na het boerenprotesten van afgelopen weken, bedraagt ongeveer 27.000 euro. Dat blijkt uit een inventarisatie door Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld. Verschillende organisaties en bedrijven uit de agrarische sector hebben toegezegd om de schade te herstellen.

Schade

De schade is het grootst aan de randen van het Malieveld. Banden van tractoren, vrachtwagens, pick-uptrucks en andere voertuigen hebben daar diepe sporen getrokken, vooral onder de bomen. Twee bedrijven, uit Zeewolde en Soerendonk, gaan dat kosteloos herstellen. Dat begint komend voorjaar, zegt Staatsbosbeheer.

De schade in het midden van het veld, waar de duizenden voertuigen werden geparkeerd, valt mee. Dit deel van het Malieveld wordt de komende weken egaal gemaakt en ingezaaid met nieuw gras. Ook paaltjes worden teruggeplaatst. De kosten daarvoor, ongeveer 9.000 euro, worden betaald door de organisator van het eerste protest, Agractie, en door twee brancheverenigingen.

Lees ook: Boeren willen ‘compleet kapotgereden’ Malieveld zelf herstellen

Staatsbosbeheer zelf heeft de grootste kuilen in het grasveld al dichtgemaakt en wandelpaden opgeknapt.

Weer protest

Komende woensdag komen er misschien weer honderden zware voertuigen naar het terrein. Boze bouwers willen het Malieveld vol zetten met vrachtwagens, shovels en andere voertuigen. De demonstranten zijn boos over de gevolgen van de stikstofcrisis voor de bouwsector. De organisatoren vragen betogers om niet met hun eigen voertuigen naar Den Haag te gaan.