Weer & Verkeer

Ondernemers lopen tienduizenden euro's mis door afsluiting toegangsweg Sas van Gent

Het Zeeuwse Sas van Gent zit er maar mooi mee: een afsluiting van een van de belangrijkste toegangswegen tot het dorp. Een deel van de Westkade dreigt namelijk te verzakken als er nog meer verkeer overheen gaat. De afsluiting heeft nadelige gevolgen voor de inwoners en de lokale ondernemers.

Die laatste groep krijgt naar eigen zeggen minder klanten, iets dat weer slecht is voor de omzet. Op zo’n honderd meter van de afsluiting zit Café de Rijnvaart. De eigenaar, Carlo Sandrini, is radeloos: “Normaal krijg je altijd vaste klanten, maar die zie je niet meer. Je wordt er moedeloos van.”

Zijn collega-ondernemer, Paul Boon, schat dat hij per jaar €30.000,- tot €40.000,- euro misloopt. Hij vreest zelfs voor het voortbestaan van zijn zaak. “Moeten wij nog een zomer wachten totdat het gerepareerd wordt, dan is het niet haalbaar voor ons. Dan kunnen we onze zaken wel sluiten.”

Afsluiting nodig om renovatie

De weg loop van de Belgische grens het dorp in en is een belangrijke toegang tot het dorp. De houten palen onder het wegdek zijn dringend aan vervanging toe. Om instorting te voorkomen heeft de gemeente de weg nu afgesloten met hekken en zandzakken, zodat echt niemand er nog langs kan.

Wethouder Jurgen Vervaet kan niet zeggen waarom het zo lang duurt totdat de toegangsweg weer beschikbaar is. “Kon ik maar openheid van zaken geven. Dat had ik veel liever gehad. Wij zijn met drie partijen in gesprek en zolang je er niet helemaal uit bent, kun je niet delen wie wat gaat betalen en wie wat gaat doen.”