Misdaad

Samira verloor haar zoons bij MH17: 'Het gemis wordt erger'

Aanstaande woensdag herdenken nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 voor de vijfde keer gezamenlijk hun dierbaren. Voor Samira Calehr, die vijf jaar geleden haar twee zoons verloor, is het teveel om bij de herdenking aanwezig te zijn: ‘Het gemis wordt erger’.

Samira’s zoons Miguel (11) en Shaka (19) waren onderweg naar hun oma Yasmine, bij ze vakantie zouden vieren op Bali. Maar de broers kwamen nooit aan. Nu, vijf jaar later, gaat het leven door. “Maar van binnen ben je verminkt”, aldus Samira.

Yasmine Calehr, de oma van de twee overleden jongens, heeft hetzelfde gevoel: “Ik schrijf de nabestaanden briefjes; dat ik ze mis, dat ik ze waardeer… maar ik kan ze gewoon even niet zien.”

Ieder jaar ging Yasmine met haar twee kleinzoons op vakantie. “En dan was het hun tijd”. Ook weet ze goed te verwoorden hoe ze haar toen 19-jarige kleinzoon herinnert: “Shaka was iedereens kind, niet alleen ons kind. Ik ken eigenlijk niemand die niet van hem hield.”

“En kleine Miguel was vol met liefde en vol met humor”, vertelt moeder Samira over haar jongere zoon. “Ik mis dat gewoon elke dag.”