112

Nederlandse Ruud held in Engeland: pakt mes af van verwarde man in trein

Ruud van den Einden uit Deurne is de held van het weekend in Engeland. Hij wist afgelopen vrijdagavond een man die zwaaide met een mes in de trein richting Liverpool te overmeesteren. De Engelse pers heeft hem al de hemel in geprezen, en dat terwijl hij alleen maar een gezellig weekendje weg wilde met zijn vader. Maandag komt Ruud thuis en doet hij zijn verhaal.

“Het was gewoon bizar en onwerkelijk, ik dacht echt ‘what the fuck’ toen ik dat mes zag. Ik reageerde meteen en vrij adequaat, maar dat komt door adrenaline en mijn trainingen, dat kwam meteen allemaal terug. Het ging gewoon vanzelf: dit moet ik doen, klaar”, zegt hij tegen Hart van Nederland. Met trainingen doelt hij op beveiligingsopleidingen en bodyguardtrainingen, die nu maar wat goed van pas zijn gekomen.

Eerst rustig in de trein, later held van de dag

Ruud en zijn vader zijn vrijdagavond nietsvermoedend een trein ingestapt op weg naar Liverpool. Ook stapte er een verwarde man in, die in zichzelf aan het praten was. “Dat is op zich niet zo gek, zie je wel vaker, ook in Nederland. Hij liep toen even rond en ging achter ons aan de andere kant van het gangpad zitten.” Ruud kreeg direct argwaan: “toen zei ik al tegen m’n vader, ik zet m’n koffer even aan de kant. Het voelde op dat moment gewoon al niet goed. Toen heb ik op een gegeven moment de leuning van m’n stoel omhoog gezet en ben hem in de gaten blijven houden.”

En dat was maar goed ook, want de man begon tegen andere passagiers te praten met teksten als “I’m going to kill you”. Al snel was Ruud het zat en sprak hij de man aan. Die zei vervolgens “I’ll show you something” en haalde een groot koksmes tevoorschijn. Ruud greep direct in en gilde “knife!” terwijl een andere jongen de man van achteren vastpakte. “Ik pakte dat mes vast en weet niet wat of hoe ik het gedaan heb, maar heb het handvat er van afgebroken. We hebben hem uiteindelijk met vier man vastgehouden.” Bij het volgende station hebben ze de agressieveling naar buiten weten te krijgen. Na vijf minuten stond de politie voor hun neus.

Ook lokale media had snel lucht gekregen van zijn actie. Ruud was in heel Engeland in het nieuws. Van The Sun tot Mirror, van the Daily Mail tot Metro, iedereen noemt hem een held.

Biertje achteraf

Eigenlijk kwamen Ruud en zijn vader naar Engeland om een voetbalwedstrijd te kijken in Liverpool. Een verjaardagscadeau van pa aan zoon. Na het incident in de trein heeft hij samen met zijn vader nog een tijd lang op het politiebureau gezeten om zijn verhaal te doen. Daarna hebben ze snel een pilsje gedronken op de goede afloop. Gewond raakte Ruud niet echt, enkele pleisters waren voldoende om het bloeden tegen te gaan.

Ook de rest van het weekend en de voetbalwedstrijd hebben ze in alle rust kunnen meemaken. En nu zijn ze weer terug in Nederland. Oh, en voor wie het zich afvraagt: de terugweg van Liverpool naar het vliegveld in Manchester hebben ze lekker met de taxi afgelegd: “want de trein heb ik wel even gehad” aldus Ruud.