Politiek

Rutte wil 'vooral luisteren' tijdens bijeenkomst over stikstofproblemen

Premier Mark Rutte wil “vooral luisteren en zelf zo min mogelijk praten.” Hij zei dat in het Brabantse Deurne op een bijeenkomst over de stikstofproblemen met voornamelijk boeren. Hij zei te gaan “luisteren en dingen noteren”. In de zaal in Deurne zijn zo’n 450 belangstellenden.

Rutte hield de aanwezigen voor: “Jullie zijn niet de schuld van het stikstofprobleem. We vragen alleen om mee te werken aan de oplossing. Er wordt ontzettend veel onzin verteld over boeren. Halveren van de veestapel helpt niet.” Volgens de premier is er geen enkele beroepsgroep zo populair als de boeren.

Regionale verschillen

De avond is georganiseerd door de lokale VVD. Vlak bij de zaal liggen intensieve veehouderijen, waarvan er enkele in aanmerking komen voor uitkoop. Maar andere moeten nieuwe stallen bouwen en daarvoor vóór 1 april een vergunning aanvragen. “Dat steekt”, zegt medeorganisator en VVD-raadslid Jeroen van Lierop. Hij vindt dat Limburgse boeren het makkelijker hebben dan die in Brabant en wijst op de verschillen in de fosfaataanpak door de twee provincies: “Zo’n 200 meter verderop in Limburg hoeven boeren geen nieuwe stallen te bouwen, wij wel. Brabantse boeren zijn honderdduizenden euro’s duurder uit!”

De Brabanders pleiten voor één landelijke lijn, waaraan alle provincies moeten voldoen. Volgens Rutte is daarover op 1 december duidelijkheid. “We moeten allemaal een beetje inschikken”, zei de premier, “dan kunnen we allemaal weer verder.”

ANP