Politiek

Premier Rutte vindt voetbal kijken tijdens parlementair debat geen probleem: 'Het zal wel'

Premier Rutte heeft er geen moeite mee dat ministers Ferd Grapperhaus en Cora van Nieuwenhuizen gisteren voetbal zaten te kijken tijdens de Algemene Beschouwingen. Terwijl de premier de plannen van het kabinet voor het komende jaar verdedigde, zagen de twee ministers achter hem hoe Feyenoord in de Europa League met 1-0 onderuit ging tegen Rangers FC.

“Jongens, alsjeblieft, laten we niet heiliger dan heiliger doen,” reageert Rutte op vragen van Hart van Nederland. “Je zit daar twee dagen, heel lang. Het is toch niet zo dat we daar juichend om een laptop zitten.”

Heilig

De premier was er tot deze ochtend niet van op de hoogte dat de ministers met iets anders bezig waren tijdens de debatten. “Ik vind het heel lief van Ferd daarvoor excuus heeft gemaakt, maar dat had van mij niet gehoeven.” De premier geeft in de vragen ook toe zelf zich weleens aan hetzelfde schuldig te maken: “Niemand is heilig.”

Lees ook: Grapperhaus door het stof: ‘Ik ga niet meer voetbal kijken tijdens debat’

Minister Grapperhaus komt nu in opspraak een dag┬ána de moord op advocaat Wiersum. Met woede en verdriet reageerde hij voor camera’s op deze “aanval op de rechtsstaat.” Dat hij tijdens de Algemene Beschouwingen, die voor een belangrijk deel in het teken stond van deze moord, wordt op sociale media door veel mensen respectloos genoemd. Volgens de premier wordt de zaak echter teveel opgeblazen: “Laten we het niet te groot maken.”

Netflix

In juli stapte een Arubaans parlementslid op na een golf van kritiek omdat ze bij een overleg in de Eerste Kamer in Den Haag zat te Netflixen.

Sue-Ann Rap verontschuldigde zich op Facebook en gaf toe dat ze “een grote fout” had gemaakt. Op de vraag van Hart van Nederland hetzelfde dan ook niet in Nederland passend is, reageert de premier “Het zal wel. Ik vond dit niet erg.”