Politiek

Mark Rutte kreeg ook reiskostenvergoeding, maar betaalt niets terug

Mark Rutte kreeg tussen 2006 en 2010 als fractieleider van de VVD een reiskostenvergoeding, terwijl hij ook een auto van zijn partij ter beschikking had. Het gaat naar schatting om zo’n 20.000 euro, denkt Rutte.

Kamerleden krijgen de reiskostenvergoeding automatisch. Rutte zegt als hij nu weer voor de keuze stond, hij geen vergoeding zou accepteren. Hij maakte als fractievoorzitter vaak gebruik van de partijauto, maar toen was dat volgens hem normaal en was er geen discussie over.

Ook reiskostenvergoeding voor Blok en Dijkhoff

Rutte gaat het bedrag dan ook niet niet terugbetalen, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Ook Stef Blok heeft toen hij fractievoorzitter van de VVD was een reiskostenvergoeding ontvangen, aldus Rutte.

De huidige VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff besloot deze week zijn reiskostenvergoeding van de Tweede Kamer van 4900 euro per maand stop te zetten. Ook hij maakt gebruik van een auto van de partij. Hij had naar eigen zeggen bij zijn aantreden gevraagd om de reiskostenvergoeding stop te zetten.

De vaste reisvergoeding voor Kamerleden kwam er in de jaren negentig om een eind te maken aan de grote stroom aan verschillende declaraties. Er wordt volgens Rutte nu anders gedacht over deze vaste vergoedingen. “Ik zou me goed kunnen voorstellen dat dat een discussie is die je ook wat breder in de Kamer moet voeren.”

ANP