Politiek

Rutte geeft boeren 'tik op de vingers' om vergelijking jodenvervolging

Tijdens het ontbijt van boerenactivisten met premier Rutte en minister Schouten is de Holocaust-vergelijking ‘dringend aan de orde gesteld’. Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld eerder met nazi-Duitsland, “waar een kleine meerderheid het voor de rest bepaalde”. Er kwamen veel gekwetste reacties op de uitspraak.

Het ontbijt op het Catshuis in Den Haag was volgens de premier bedoeld om de plannen van het kabinet toe te lichten en te luisteren naar de voorstellen van de boeren.

Van beide kanten werd het gezien als een goed gesprek, werd maandagochtend duidelijk. Het gesprek duurde ruim een uur langer dan van tevoren gepland.

‘Tik op de vingers’

“Alles is doorgesproken,” aldus een woordvoerder de boeren. “Nu gaan we terug naar de achterban om te zien hoe alles valt.” De woordvoerder kon nog niet voorspellen hoe het bij de achterban zou landen.

“De boeren hebben een flinke tik op de vingers gekregen om de Holocaustvergelijking,” schat verslaggever Jeroen Langenhof in. “Bij het begin van het gesprek heeft Rutte er nadrukkelijk bij stilgestaan. En ook volgens minister Schouten gaat elke vergelijking met de jodenvervolging mank.”

Lees ook: Farmers Defence Force betreurt het kwetsen van mensen met de Holocaustvergelijking

Wat het gesprek betekent voor de boerenacties van woensdag is nog niet duidelijk. Maandag werd tijdens het kort geding dat de supermarkten hadden aangespannen duidelijk dat de boeren niet van plan zijn om de bevoorrading van supermarkten woensdag plat te leggen. “Nepnieuws”, noemde de advocaat de berichten erover.