Politiek

Rutte: 'Brussel moet boetes gaan uitdelen voor lakse houding Italië'

Premier Mark Rutte vindt Brussel te laks voor Italië. De Europese Commissie moet de regering in Rome harder aanpakken voor het schenden van afspraken over de begroting. De huidige gang van zaken voedt het wantrouwen bij bijvoorbeeld Nederlanders.

De Europese Commissie treedt niet op tegen Italië en legt het land geen boetes op, klaagde de premier tijdens een debat op een internationale economische top in het Zwitserse Davos. Het is niet goed als landen die hun eigen huis niet op orde brengen, daar mee wegkomen, betoogde Rutte.

‘Door een wesp gestoken’

Eerder deze week laakte minister Wopke Hoekstra van Financiën al de Brusselse omgang met Italië, dat minder wil bezuinigen dan afgesproken. De bewindsman eiste opheldering. Verantwoordelijk EU-commissaris Pierre Moscovici reageerde als door een wesp gestoken. ”Dit is geen nuttige discussie.”

Belangrijke zaken

Op het World Economic Forum (WEF) in het beroemde skioord komen mensen uit de internationale politiek, bedrijfsleven en wetenschap bijeen om te praten over de grote sociale en economische problemen. Deze keer zullen de dreiging van aanvallen via het internet door bijvoorbeeld criminelen en terroristen en de toenemende spanningen in de wereld belangrijke onderwerpen zijn.

Volgens de organisatie beschouwt de mondiale elite deze twee zaken momenteel als grootste zorgen. De bijeenkomst begon dinsdag en duurt tot en met vrijdag.

ANP