Gezondheid

Rudi Lubbers na hereniging met zoon in Bulgarije: "Heb zin om een potje te boksen"

De zoon van bokslegende Rudi Lubbers is zaterdag herenigd met zijn vader in Bulgarije. Marco Lubbers is samen met weldoener Arie Grinsven afgereisd naar het land om zijn 73-jarige vader en diens partner te redden van de slechte leefomstandigheden waarin ze leven.

Beide mannen zijn zich rot geschrokken over alle ophef die de documentaire heeft veroorzaakt maar zijn blij nu elkaar weer te zien. Bij Rudi kan er zelfs een grapje af: ”Ik heb zin om even een potje te boksen, alles even van me af slaan”.

Kijk vanavond om 22:30 naar Hart van Nederland voor het volledige interview met Marco en Rudi dat onze verslaggever Sam Hagens met ze had in Bulgarije. 

De toestand van Rudi Lubbers was zo slecht, dat hij mogelijk snel zou overlijden als hij niet op korte termijn geholpen zou worden. Voormalige wielrenner Rini Wagtmans, die Lubbers een hart warm toedraagt, zag het als een ‘slagaderlijke bloeding’: ”Als er nu geen hulp komt, is er geen toekomst. Morgen is het te laat”. En dus vloog zoon Marco zo snel mogelijk naar Bulgarije om zijn vader te helpen.

Kritieke toestand

Arie Grinsven woont met zijn vrouw in het zuidoosten van het land. Ook hij werd geraakt door de documentaire van Andere Tijden Sport, dat hij de volgende dag met zijn Bulgaarse vrouw Sabina op zoek is gegaan naar Rudi Lubbers. Hij trof hem en zijn vrouw aan in het oude busje.

De partner van zijn vader, Ria, was er het ergst aan toe. Zij lag al enige tijd in het busje. Er werd zelfs voor haar leven gevreesd, maar inmiddels is er een arts langs geweest en die heeft naar de vrouw gekeken. Ria’ is ok, maar ze heeft nog de nodige zorg.

Sinds Arie het paar heeft gevonden, probeert hij zijn best te doen om het leven van Rudi en Ria weer op de rails te krijgen. Hij heeft vaak contact met Wagtmans, die de situatie in de gaten houdt vanuit Nederland.

Erbarmelijke omstandigheden

Vorige week bleek uit een documentaire van Andere Tijden Sport dat Lubbers (73) en zijn partner leven in een wrakke camper in Bulgarije, onder erbarmelijke omstandigheden. De deur van het busje kon niet meer dicht en weer en wind had vrij spel in het voertuig.

Lees ook: Zoon bokslegende Rudi Lubbers naar Bulgarije: ‘We gaan hem redden’

De uitzending bracht een golf van medeleven op gang. Zo vertelt Wagtmans dat hij in nog geen week tijd 2300 mails heeft gekregen van mensen die graag iets willen doen of geld willen geven, en nog eens 200 mails waarin mensen spullen aanbieden. Inmiddels lopen er crowdfundingsacties om geld in te zamelen voor de oud-bokser.

Lees ook: Geld stroomt binnen voor bokslegende Rudi Lubbers via crowdfundingsacties

Mohammed Ali

De inmiddels 73-jarige Lubbers vocht in 1973 als enige Nederlander ooit tegen de legendarische Mohammed Ali, die wordt gezien als de grootste bokser ooit. Hij wist twaalf ronden overeind te blijven, maar verloor op punten. Ook deed Lubbers twee keer mee aan de Olympische Spelen, in 1964 en 1968.

Hij werd in 1986 in Portugal veroordeeld voor drugssmokkel en zat jaren in de gevangenis. Zelf heeft hij de beschuldigingen altijd ontkend. In de uitzending van Andere Tijden Sport zondagavond zei Lubbers dat hij niet terug wil naar Nederland omdat hij hier wordt gezien als drugshandelaar.