Gezondheid

Roze aidsbeeld in Amsterdam na vier dagen al vernield

Het roze, door een 3D-printer gemaakte standbeeld van een vrouw die huilt, is na vier dagen door onbekenden vernield. Het aidsbeeld werd zondag, op Wereld Aids Dag, in Amsterdam onthuld omdat aandacht te vragen voor aidsslachtoffers.

Het aidsbeeld op het Beursplein werd donderdagavond rond 18.00 uur kapot aangetroffen door medewerkers van het Aidsfonds, bevestigt directeur Mark Vermeulen. “Het beeld is bij de knieën afgebroken en wij gaan uit van vandalisme.”

De politie is er inmiddels bij het beeld geweest en er is aangifte gedaan.

Tranen uit aidsbeeld

Het levensgrote kunstwerk werd onthuld door presentatrice Angela Groothuizen. Het beeld liet iedere veertig seconden een traan om aan te geven elke veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Dat komt neer op 770.000 slachtoffers per jaar.

Het bassin waarin de vrouw stond is gevuld met water en verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden.

Volgens Vermeulen zou het aidsbeeld volgende week verhuizen naar Amersfoort en zou het beeld later ook in Leeuwarden en Groningen te zien zijn. Het Aidsfonds kijkt nu of het kuntwerk kan worden gerepareerd of dat een replica kan worden gemaakt.

Tekst: ANP
Foto: Aidsfonds