Opmerkelijk

'Gewoon smerig!' Pak in de Rotterdamse metro maar beter niets vast

Als je smetvrees hebt, kun je maar beter niet de metro in Rotterdam pakken. Dat blijkt uit een onderzoek dat politieke partij Leefbaar Rotterdam heeft laten doen door ‘Mister Smaakpolitie’ Rob Geus.

Het viest zijn de stangen in de Rotterdamse metro. Op het metaal waaraan reizigers zich vasthouden, werden 26.000 “bacterie vormende eenheden” gevonden. Normaal zijn een paar honderd per monster. ”Dat is gewoon smerig”, zegt Geus. ”Als dergelijke waarden worden gemeten op producten in de supermarkt, worden ze gewoon uit de handel gehaald.”

Dat passagiers geen keuze hebben, maakt het volgens de keurmeester nog wranger. “Je moet die stang vasthouden, anders wordt je naar voren gelanceerd.”

‘Vervoerders moeten openheid geven’

Geus zou graag zien dat vervoersmaatschappijen meer openheid geven over de hygiëne, met name over hoe vaak treinen, bussen, trams en metro’s worden schoongemaakt. ”Of je moet reizigers de keuze geven om hun handen schoon te maken als ze eruit komen.”

Ook Leefbaar Rotterdam vindt dat de Rotterdamse vervoerder RET haar metro’s schoner moet houden. Aan de hand van de bevindingen heeft de oppositiepartij vragen gesteld aan het stadsbestuur.

De partij wil onder meer dat de gemeente met RET om de tafel gaat zitten en aandringt op het aanzienlijk verbeteren van de hygiëne in de metro.

Durven passagiers in de Rotterdamse metro nog wel de stangen vast te pakken?
Tekst gaat verder onder de video

‘Rotterdamse metro iedere dag schoongemaakt’

De RET zegt dat de voertuigen iedere dag schoon worden gemaakt. ”Al onze voertuigen worden dagelijks in de nacht schoongemaakt, als ze niet gebruikt worden”, zegt woordvoerder Diana van Stijn.

De schoonmaak moet vervolgens haar voldoen aan de zogenoemde NEN2075-normering. “We laten maandelijks door een extern bureau controleren of onze toestellen aan die norm voldoen en pakken eventuele verbeterpunten dan direct op.”

De woordvoerder zegt tot slot dat de RET het onderzoek van Rob Geus nog afwacht. ”We hebben zijn meetresultaten nog niet ontvangen. We wachten de inzage van het onderzoek af en zullen die met de onze vergelijken.”