Rookruimtes in de horeca zijn verleden tijd: 'Drempel voor roken wordt zo hoger'

Roken in onder meer cafés en restaurants wordt per direct verboden, ook in rookruimtes. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Speciale rookruimtes moeten definitief worden gesloten.

Sinds juli 2008 is het verboden om te roken in de horeca, maar er was een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Die uitsluiting is ongeldig, oordeelt de Hoge Raad nu.

Eerder besloot het gerechtshof al dat rookruimtes niet langer zijn toegestaan. De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging Clean Air Nederland. Voorzitter Tom Voeten is erg tevreden met de uitspraak, hij ziet het als een belangrijke stap. “Maar we zijn er nog niet. We willen toe naar een rookvrije generatie, daar is meer voor nodig.”

Jongeren beginnen vooral tijdens uitgaan met roken

De belangenorganisatie is bezig met onder meer het rookvrij maken van festivals en evenementen. Ook zou de beschikbaarheid van tabak teruggedrongen moeten worden. “Nog steeds beginnen iedere dag jongeren met roken. Dat gebeurt vooral tijdens het uitgaan. Als daar niet meer gerookt mag worden, en tabak daar niet meer beschikbaar is, wordt de drempel om te gaan roken een stuk hoger.”

Koninklijke Horeca Nederland noemde die uitspraak al dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte. De belangenorganisatie pleitte daarom vorig jaar al voor financiële compensatie voor investeringen die horecazaken hebben gedaan.

Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.

ANP