Misdaad

Franse media: 'seksueel roofdier' Ronald van Z. verstopte zich met tentje en fiets in bos

De ontsnapte tbs’er Ronald van Z. hield zich dagenlang schuil in een bos in Parijs. Hij kampeerde er in een tentje en had de fiets bij zich waarmee hij begin oktober ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen.

Verschillende Franse media melden dit op basis van bronnen bij de Parijse politie. De politiebron meldt aan Le Parisien dat Van Z. via België met de trein naar Frankrijk vluchtte, aldus AD.

Ronald van Z. werd wanhopig

Van Z. zocht na zijn vlucht actief contact met Omroep Gelderland. Mogelijk deed hij dat in hetzelfde Parijse internetcafé als waarin hij woensdag werd opgepakt door de politie.

In de uren daarvoor was hij wanhopig. Zijn geld raakte op en hij vroeg Omroep Gelderland om hulp: “Wil je alsjeblieft vragen of mijn moeder even geld stort?” Ook schreef hij dat hij zich in Parijs bevond.

Kamperen in bos Parijs

De Franse media omschrijven Van Z. steeds als een ‘seksueel roofdier’. Uit het onderzoek blijkt tot zover dat hij ongeveer vijf dagen in Frankrijk was en door de Parijse straten heeft rondgezworven.

De veroordeelde ontuchtpleger kampeerde in Parijs in een tentje in het Bos van Vincennes, een park in het oosten van Parijs. Volgens de politie leefde Van Z. er erg sober en had hij de fiets waarop hij Nederland was ontvlucht nog steeds bij zich.

Van Z. snel naar Nederland

“Gezien zijn geschiedenis en de kans op herhaling hebben we de zaak meteen serieus genomen”, zegt commissaris Jacques Croly-Labourdette van de Franse vreemdelingenpolitie. “We wilden voorkomen dat hij op ons grondgebied tot zelfde handelingen zou overgaan.”

Van Z. zit momenteel vast in Parijs en moet daar binnenkort nog een keer voorkomen. Daarna wordt hij waarschijnlijk overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. Dat zou komende week al kunnen plaatsvinden.

Lees ook: Zo ontsnapte tbs’er Ronald van Z. uit de Pompekliniek

Ronald van Z. is in 2014 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor enkele zedendelicten. Hij zocht via internet contact met minderjarigen en sprak met ze af. In twee van deze gevallen leidde dit tot ontuchtige handelingen.