Gezondheid

Rokers niet gediend met sluiting rookruimtes: 'Ze maken de hele horeca kapot!'

Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden moeten definitief worden verbannen. De uitzondering die nu nog bestond voor horeca is ongeldig, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Het rookverbod geldt daarmee per direct.

” Ze maken de hele horeca kapot”, ”waardeloos natuurlijk’. Het is slechts een greep uit de reacties van enkele stamgasten van Café ‘t Kikkertje in  het Utrechtse Tienhoven. ”Als we nu een peukje willen roken moeten we naar buiten de kou in. Het is niet anders”, zucht een klant.

Uitbater Peter van Oosterom heeft tienduizend euro geïnvesteerd in de rookruimte in zijn café. ”Dit valt in een keer rauw op mijn dak zo”, doelt hij op het nieuws dat zijn rookruimte niet meer gebruikt kan worden.

Rookvrij

De uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen is dus ongeldig. De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging CAN. Voorzitter Tom Voeten is tevreden met de uitspraak. ”Wij zijn zeer tevreden”, zegt hij. ”Wij willen toe naar een rookvrije samenleving.”

De stamgasten van ‘t Kikkertje kunnen weinig begrip opbrengen voor Voeten en zijn standpunten. ”Ze maken de hele horeca kapot”, zegt iemand. ”Eerst moest iedereen een rookhok hebben en nu wordt dat ook weer verboden”, zegt een andere. Het water tussen beide partijen is blijkbaar nog een beetje diep.