Politiek

Tegenstanders blij: ring Utrecht mag niet worden verbreed

De verbreding van de ring A27 bij Utrecht gaat voorlopig niet door. De Raad van State heeft een streep door het plan gezet, terwijl er al wel toestemming was geven door het ministerie van Infrastructuur.

Sinds het besluit van de verbreding, zes jaar geleden, wordt er al tegen gedemonstreerd. Veel inwoners van Utrecht zijn tegen de verbreding van de ring omdat er honderden bomen moeten worden gekapt in landgoed Ameliswaard. Op een demonstratie eind vorig jaar kwamen nog honderden mensen af. Ook partijen GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn tegen het plan.

Natuurlijke kenmerken

De verbreding van de snelweg leidt tot meer stikstofuitstoot, ook in natuurgebieden langs de weg. Volgens de minister zou dat de “natuurlijke kenmerken van die gebieden” niet aantasten, maar de Raad van State zegt dat dit niet zeker is.

Het ministerie wil over een afstand van 20 kilometer extra rijstroken aanleggen op de A27 en de A12. Daardoor komen op de A27 twee keer zeven rijstroken beschikbaar. Bij de Amelisweerd zou het verkeer door een overkapte bak moeten rijden, waarvoor een strook bos moet worden gekapt.

Milieudefensie noemt de uitspraak “een overwinning voor de natuur, de luchtkwaliteit en het klimaat”.

Foto: ANP