Rijschool Zoetermeer failliet: duizenden gedupeerden en eigenaar bedreigd

Verkeersschool Aalbregt in Zoetermeer is failliet, met dramatische gevolgen: 4000 gedupeerde leerlingen en circa honderd gedupeerde instructeurs die als ZZP’er voor de school werkten. Ze worden of al enige tijd niet uitbetaald, of het bedrag dat door leerlingen is betaald lijkt foetsie.

Gedupeerden hebben een facebookpagina in het leven geroepen waarop ze hun klachten en slechte ervaringen met elkaar kunnen delen. “Zou over vier weken mogen afrijden en dit gaat dus hierdoor niet meer door”, schrijft een gedupeerde. “Heb contact gehad met verschillende rijinstructeuren van het CBR en de eigenaar heeft niet eens de examens van het CBR betaald.”

CBR laat weten dat gedupeerden die donderdag of vrijdag rijexamen moesten doen gewoon kunnen afrijden, maar dan moeten ze wel zelf een auto ritselen. (Tekst gaat verder onder video)


100.000 euro tegoed

Maar het CBR is niet het enige gedupeerde bedrijf, ook 123 Theorie heeft het met de rijschool aan de stok. Die partij ontvangt al sinds 7 januari geen geld meer van de rijschool, dat bedrag is opgelopen naar rond de 100.000 euro.

‘Handen in het haar’

Leerling Larissa meldt aan de redactie dat er ook nog 100 rijinstructeurs die als ZZP’er voor de rijschool werkten, zwaar in de problemen zijn geraakt. “Zij spreken over bedragen oplopend tot 10.000 euro of hoger! Zij zijn twee maanden of langer niet uitbetaald door een verkeersschool en alsnog namen ze nieuwe leerlingen aan.”

Zelfs gisteren nog konden klanten ‘terecht’ bij de dus failliete rijschool, vervolgt Larissa. “Heel veel anderen hebben gister 25 juni 2019 nog pakketten genomen van 1750 euro. Als een bedrijf zijnde dat failliet gaat ga je niet zo met mensen om! En wat moeten wij? Wij allen zitten met ons handen in de haar en voelen ons inhumaan behandeld. Dit kan toch niet zomaar?!”

Goed vertrouwen

Ook Desiree is slachtoffer. Haar man zit in de ziektewet en ze wil graag haar rijbewijs halen. Ze is nu 35 en kan het goed gebruiken, vertelt ze in tranen. “Ik ga er namelijk even een paar maanden krom voor liggen, maar dan heb ik het ten minste”, dacht ze, en betaalde in goed vertrouwen 900 euro aan. “Mijn schoonzusje had haar rijbewijs bij Aalbregt gehaald en was heel tevreden. Ze zei tegen mij ‘die moet je hebben’, dus ik dacht ‘kaasie!’ Maar dat bleek toch even anders…”

‘Eigenaar spoorloos’

Een rijinstructeur laat aan de redactie weten: “Laatste maand (betaling voor maand mei) werd er deels aan een aantal rijinstructeurs wel uitbetaald en deels niet. Als reden werd er door de financiële partner aangegeven dat de eigenaar in Spanje is geskimd. Vandaag 26 juni omstreeks 11:00 werd op de zakelijke groepsapp van de eigenaar aangegeven dat Verkeersschool Aalbregt failliet is, en de eigenaar spoorloos blijkt te zijn.” De rijinstructeurs besloten daarop de lessen niet langer voort te zetten.

Woensdagavond komt een aantal rijinstructeurs samen om de kwestie te bespreken.

‘Kogels in brievenbus’

De eigenaar heeft inmiddels een bericht op zijn eigen website geplaatst, waar hij zijn kant van het verhaal probeert toe te lichten. Hij stelt dat zowel hij als zijn rijinstructeurs “gedwongen geëvacueerd zijn door serieuze bedreigingen met letsel of zelfs dood”. Hijzelf is inmiddels ondergedoken, schrijft hij, “omdat de woning, kinderen en wij persoonlijk worden bedreigd met de dood en er kogels in de brievenbus lagen”.

Gedupeerde Larissa noemt het verhaal over bedreigingen “zeer zeker een leugen”. “Wij willen alleen ons geld terug of examen mogen afleggen!”

Incident

De politie laat weten op de hoogte te zijn van de zaak en dat er woensdagmiddag een incident “op een locatie” is geweest met boze klanten, maar waar dat precies heeft plaatsgevonden, wil een woordvoerder van de politie niet kwijt. Niemand is onder politiebegeleiding ondergedoken. Aangifte doen tegen de verkeersschool heeft geen zin, aldus de woordvoerder, de politie kan niets doen omdat het om een faillissement gaat.

Wanhoop

Ondertussen kunnen de slachtoffers dus nergens terecht en zijn ze de wanhoop nabij, zegt Larissa. “We zijn burgers die het al niet breed hebben. Duizenden leerlingen, instructeurs en instellingen opgelicht en dan horen we van het juridisch loket, de politie en de consumenteninstellingen dat wij als allerlaatsten wat terug krijgen van een curator en dat we allen onze 2000 euro kunnen vergeten! En als je toevallig geen rechtsbijstandverzekering hebt dan kan je al helemaal je geld vergeten.”

De gedupeerden hebben inmiddels contact met elkaar in een appgroep, waarin wordt besproken welke stappen te ondernemen.

Ben jij ook gedupeerd? Stuur dan een mail naar hart@sbs.nl