Misdaad

'Riduoan Taghi zit in Dubai en maakt onderdeel uit van superkartel'

De meest gezochte crimineel van Nederland, Riduoan Taghi, maakt deel uit van een superkartel. Hij zou zich schuilhouden in Dubai, vanwaaruit hij samen met kopstukken uit de Italiaanse, Ierse en Bosnische maffia een groot gedeelte van de Europese cocaïnehandel in handen zou hebben.

Dat blijkt uit politiestukken die het AD heeft ingezien. De stukken lekten uit via Bosnische media en de politie zou de authenticiteit ervan hebben bevestigd.

Edin G.

De zaak kwam aan het rollen tijdens een onderzoek van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA naar familieleden van Edin G. uit Bosnie en Herzegovina. G. geldt volgens de DEA als één van de vijftig grootste drugshandelaren ter wereld.

Groot witwasonderzoek

In augustus 2018 zou het Openbaar Ministerie in Nederland informatie van de DEA hebben ontvangen over het vermeende Europese superkartel, zo blijkt uit de stukken. Het OM is daarop een groot witwasonderzoek gestart naar Edins neef Mirza G. en zijn vrouw. Er werd voor miljoenen beslag gelegd op bankrekeningen en panden in Breda.

Lees ook: Inez Weski stopt als advocaat Ridouan Taghi, noemt proces ‘oneerlijk’

Inez Weski, de advocaat van Taghi, stopte donderdag met de verdediging van de topcrimineel. Het strafproces zou volgens haar niet eerlijk verlopen.