Opmerkelijk

Revolutionaire baksteen moet Groningen aardbevingsbestendig maken

Voor Groningers is het een wezenlijk onderdeel van hun identiteit: de typische rode baksteen waar veel huizen in de provincie uit zijn opgetrokken. Maar waar ze in Groningen logischerwijs nooit rekening mee hadden gehouden, is dat die rode bakstenen slecht tegen aardbevingen kunnen. Door de trillingen ontstaan er al snel scheuren in de bakstenen.

Oud-hoogleraar stedenbouwkundig ontwerpen Fons Verheijen vond een nieuwe baksteen uit: de aardbevingsbestendige baksteen.

De komende jaren moeten duizenden, mogelijk tienduizenden huizen in Groningen aardbevingsbestendig gemaakt worden. Veel woningen zullen naar alle waarschijnlijkheid ook herbouwd moeten worden.

Volgens Verheijen moet dat gebeuren met de typisch herkenbare rode baksteen: “Die baksteen is onderdeel van het DNA van Groningen. Hiermee houden we Groningse cultuur levend en overeind.”

Krewerd als proeftuin

Het Groningse dorpje Krewerd, dat onder de rook van Delfzijl ligt, moet gaan dienen als proeftuin. Krewerd is het eerste dorp dat na de aardbevingen in zijn geheel zal worden versterkt.

Om te voorkomen dat Groningen verandert in een verzameling “vinexdorpen”, wil Verheijen dat zijn baksteen daar als eerste gebruikt zal worden.